Ministar MUP-a RS

Karan: Ovo je jedna vrsta terorizma, američke sankcije i Schmidt postaju sigurnosni problem za RS

Visoki predstavnik Christian Schmidt i američke sankcije ulaze u sigurnosnu sferu i postaju sigurnosni problem za RS, tvrdi ministar unutrašnjih poslova manjeg bh. entiteta Siniša Karan.

Kazao je da američke sankcije predstavljaju silu koja ruši međunarodno pravo.

"Ovdje se radi o ataku sile i ne samo kod sankcija, nego i kod primjene Dejtonskog sporazuma", naveo je Karan.

Tvrdi da je najveća sankcija RS Christian Schmidt.

"On nam zatvara sve. Zatvara građanima prava da u posredničkoj demokratiji odlučuju. Zamislite da mi građane na izborima pitamo da li Schmidt treba da odlučuje o nama. To je nevjerovatan apsurd", rekao je Karan.

Onda je govorio o svom viđenju sankcija.

"To znači, kaznit ćemo sve one koji ne dozvoljavaju unitarnu BiH. Kaznit ćemo one koje čuvaju Dejtonski sporazum, kaznit ćemo sve one koji ne dozvoljavaju da ovo bude zemlja samo jednog naroda. I kaznit ćemo sve one koji žele da su čuje njihov glas u zajedničkim instistucijama BiH", naveo je Karan.

Naglasio je da su sankcije udar na RS i institucije.

"Udara se na ministre, predsjednika RS, predsjednika Vlade, predsjednika NSRS i srpskog člana Predsjedništva BiH. Neko je to čak rekao, kada udarate na institucije to može biti i terorizam", kaže Karan.

Rekao je i da krivično djelo terorizam ima u sebi dvije komponente - idelošku i političku i udar na institucije da nešto urade ili ne urade.

"Ovo je može biti jedna vrsta netipičnog, ali mogućeg i terorističkog akta za RS", zaključio je Karan.