BHDoktor

Katastrofalne posljedice nestašice lijekova: Učinci na istraživanje raka osjećat će se godinama

lijekova laboratorija

Sjedinjene Države su usred jedne od najvećih nestašica lijekova protiv raka u historiji, što utječe na hiljade pacijenata širom zemlje koji se suočavaju s odgođenim ili otkazanim terminima za kemoterapiju. Ali te nestašice nisu samo loše za sadašnje pacijente, kažu stručnjaci; njihovi se učinci na istraživanje raka mogu osjećati godinama koje dolaze.

Nacionalni institut za rak, glavna agencija savezne vlade za istraživanje i obuku raka, rekao je za CNN da bi najmanje 174 od njegovih 608 ispitivanja mogla biti pogođena nestašicom. Međutim, taj broj ne može objasniti druga ispitivanja koja se oslanjaju na te lijekove ili moguća ispitivanja koja bi istraživači htjeli pokrenuti, ali ne mogu.

Zbog mješavine složenih razloga, mnogi lijekovi protiv raka godinama su padali u nestašicu, kažu stručnjaci, ali prema Američkom društvu farmaceuta zdravstvenog sistema sada ih nedostaje najmanje 25. Posebno dva — karboplatin i cisplatin — možda najviše štete istraživanju jer se koriste s tako širokim spektrom vrsta raka. Cisplatin i drugi lijekovi na bazi platine propisuju se za 10% do 20% svih pacijenata oboljelih od raka, prema Nacionalnom institutu za rak.

Godine 2016., kada je potpredsjednik Joe Biden pokrenuo Cancer Moonshot kako bi "ubrzao stopu napretka protiv raka", vrhunsko istraživanje trebalo je postati nacionalni prioritet, ali s rekordnim nedostatkom lijekova protiv raka, postalo je iznimno teško provesti čak i temeljna istraživanja.

“S nestašicom lijekova, suđenja su postala gotovo nemoguć zadatak. Počinjete se pitati: 'Zašto ovo radim? Trebam li dobiti novi posao?’, upitala je dr. Shadia Jalal.

Na sveobuhvatnom centru za rak Univerziteta Indiana Melvin and Bren Simon, Jalal je nadgledao nekoliko kliničkih ispitivanja koja su poboljšala šanse pacijenata da pobijede rak. Također je vanredna profesorica medicine na Odjelu za hematologiju/onkologiju na Medicinskom fakultetu IU; ona usmjerava istraživačke prioritete za Hoosier Cancer Research Network, neovisnu neprofitnu organizaciju koja je specijalizirana za ranu fazu multicentričnih onkoloških kliničkih ispitivanja koja pokreću istraživači; i brine se za neke od najugroženijih u zemlji s Upravom za branitelje.

Nestašice utječu na sve aspekte njezina rada, a ona kaže da su je stvarno pogodile.

“Iskreno govoreći, prošli tjedan sam bio jako razočaran zbog svega”, rekao je Jalal. “Pokušavao sam se podsjetiti zašto sam ovdje.”

Njena su se ispitivanja mogla nastaviti, barem za sada, ali neki istraživači nisu bili te sreće.

"Čuli smo za institucije koje zatvaraju mnoga nova klinička ispitivanja koja uključuju nestašicu ovih lijekova", rekao je dr. Mark Fleury, voditelj politike American Cancer Society Cancer Action Network, neprofitne, nestranačke podružnice Američkog društva za borbu protiv raka. Fleury je rekao da to pitanje nije privuklo toliko pozornosti kao posljedice nestašice na pojedinačne pacijente, ali je dovelo nastojanje zemlje za boljom medicinom raka u stvarnu opasnost.

"Očito, ako ne provodite istraživanje za sljedeći najbolji lijek, to uzrokuje posljedice koje možda nećemo u potpunosti osjetiti još nekoliko godina", rekao je Fleury.

Dmitry Walker, pomoćnik direktora farmaceutske onkologije i službi za ispitivanje lijekova na WVU Medicine, rekao je da bi njegova institucija voljela ponuditi ispitivanje za osobe s rakom mokraćnog mjehura pomoću Bacillus Calmette-Guérin (BCG), liječenja koje je obećavajuće, ali dugotrajno.

BCG nije na popisu nestašica lijekova američke Uprave za hranu i lijekove, ali ga navodi Američko društvo farmaceuta zdravstvenog sistema kao u nestašici jer je proizvođač lijekova Merck uveo strogu kontrolu dok potražnja premašuje ponudu.

“Zapravo nismo bili u mogućnosti otvoriti takvo kliničko ispitivanje, jer morate garantovati da ćete imati dovoljno ciklusa liječenja za njih. A ne dobivamo dovoljno izdvajanja od proizvođača čak ni da zadovoljimo naše redovite potrebe pacijenata,” rekao je Walker. "Znam da je to bilo vrlo frustrirajuće za naše liječnike urologe, jer definitivno ima pacijenata kojima bi ovo kliničko ispitivanje imalo koristi."

Nacionalni institut za rak kaže da nijedno od njegovih kliničkih ispitivanja nije moralo biti zatvoreno ili stavljeno na čekanje zbog nestašica, ali da neka mjesta možda neće moći uključiti pacijente, a neće biti pogođena sva mjesta u isto vrijeme.

"U bliskoj smo komunikaciji s mjestima za klinička ispitivanja kako bismo pratili situaciju i davat ćemo ažuriranja kada budu dostupni novi podaci", rekao je institut za CNN u e-poruci.

Novi lijekovi obično nisu problem za istraživače, jer ih farmaceutske firme obično mogu dostaviti istraživačima. Problem leži u lijekovima koje znanstvenici često koriste u poređenju ili u kombinaciji s novim tretmanom. To su lijekovi koje liječnici trenutno koriste za liječenje pacijenata, a često su generički.

Istraživanje velikih centara za rak objavljeno prošli mjesec pokazalo je da 93% nije moglo pronaći dovoljno karboplatina, a 70% je imalo nedostatak cisplatine, prema National Comprehensive Cancer Network. Početkom juna, Bidenova administracija radila je s Kinom na posebnim dopuštenjima za uvoz cisplatina kako bi se smanjila nestašica, ali lijek je i dalje na FDA-inom popisu nestašica.

Dr. Lawrence Feldman, specijalist hematologije i onkologije koji je vodio ispitivanja lijekova protiv raka u Medicinskom centru Univerziteta Illinois u Chicagu, regrutira pacijente za dio multicentričnog ispitivanja raka pluća u koje je uključen i Jalalov centar.

Ispitivanje koristi karboplatin, kojeg je centar u jednom trenutku ostao bez. Zamjena cisplatinom, koji je bio dostupniji, zahtijevat će od njega da dopuni ispitivanje.

"Za to je potrebna prilična količina papirologije i mora se odobriti", rekao je Feldman. Vrijeme je koje bi istraživači radije posvetili pacijentima, ali ipak je krenuo s prelaskom. Upravo dok je pokušavao napraviti promjenu, njegov centar je konačno dobio isporuku karboplatine, ali je svejedno podnio papirologiju, u slučaju da opet imaju problema.

"Nikad se ne zna", rekao je Feldman. “Ove nestašice lijekova dođu i prođu, i nema prave rime ili razloga, a čini se da nema ni rime ni razloga u smislu toga koje institucije imaju nestašicu. Dakle, utjecalo je na nas.”

FDA je u e-poruci CNN-u u četvrtak rekla da "usko sarađuje s brojnim proizvođačima, agencijama i drugima u opskrbnom lancu kako bi razumjela, ublažila i spriječila ili smanjila utjecaj povremene ili povećane potražnje za određenim proizvodima". Agencija je rekla da također radi u cijeloj vladi kako bi pronašla potencijalne politike koje bi mogle "osigurati smislena rješenja".

U jednom smislu, Feldman je imao sreće jer je mogao zamijeniti drogu. Ali kod raka često nema alternative.

Slabe zalihe otežale su planiranje ispitivanja, proces koji traje godinama. Lijekova kojih sada ima u izobilju moglo bi biti u nedostatku do početka suđenja. Jalal se brine zbog suđenja koje vodi istraživač kojemu je ona mentor; Jalal je bio oduševljen kada je nedavno otvoren, ali ispitivanje zahtijeva stalnu opskrbu karboplatinom.

“Nadam se da ćemo uspjeti upisati studij na vrijeme. To smo planirali dvije godine. Stalno sam u sebi mislila: 'Nadam se da je upisano', rekla je.

Odgoda suđenja nije samo nezgodna. To može značiti da istraživanje postaje nevažno.

"Polje se tako brzo mijenja", rekao je Jalal. "S odgodom se nađete kako se pitate 'hoću li zaista moći utjecati na stvari do trenutka kada moje učenje završi?'"

Stručnjaci kažu da se nestašice lijekova protiv raka vjerovatno neće poboljšati u skorije vrijeme, a to će biti velika briga za SAD, jer to znači uskraćivanje pomoći ljudima koji bi mogli imati koristi od učešća u ovim ispitivanjima.

"Iskreno, vrlo je, vrlo stresno, a sama briga o ljudima s rakom već je stvarno stresna", rekao je Jalal. “Ne mogu zamisliti da sam trenutno bolesnik od raka. To je vrlo zastrašujuće.”