pokopali ga kritičari

Kevin Costner doživio je ovacije u Cannesu, ali i fijasko u kritici: Ovo nije film, ali hajmo se pretvarati da jeste…

Najnoviji film Kevina Costnera, na kojem je naporno radio posljednjih mjeseci i u kojeg je itekako vjerovao i to do te mjere da je odlučio napustiti snimanje hit serije 'Yellowstone' kako bi se posvetio njemu, doživio je pravi fijasko, barem kada je o kritičarima riječ.

Unatoč tome što je nakon premijernog prikazivanja na 77. filmskom festivalu u Cannesu doživio desetominutne ovacije publike, epski vestern film 'Horizon: An American Saga', koji bi trebao imati četiri nastavka, od strane kritike nije prošao najbolje.

Američki građanski rat i širenje američkog zapada vječna je inspiracija mnogih holivudskih moćnika, no ovoga puta kritici se ovaj film u trajanju od tri sata i nije pretjerano svidio.

Na Rotten Tomatoesu Costner je dobio iznimno nisku ocjenu, ali i nekoliko oštrih kritika. Riječ je o tek 20% na Tomatometru, a što je rezultat koji predstavlja postotak recenzija profesionalne kritike koje su pozitivne za određeni film ili televizijsku emisiju.

Budući da film još nije otišao u javno prikazivanje, ocjena od strane publike tek se mora proizvesti, pa će zapravo tek nakon toga 'konačni sud' biti donesen.

Kritičari se s druge strane nimalo ne suzdržavaju u svojim mišljenjima, pa je tako Richard Lawson iz Vanity Faira bio iskren: 'Horizon je barem postigao jedan nevjerovatan podvig da se čovjek na kraju pita jesmo li možda bili malo prestrogi prema 'Poštaru'.'

Uz to opisao je film kao 'daleko od veličanstvenog', ali i kao 'zbrku klišeiziranih zapleta izvedenih u ispranim bojama'. Lawson je jasno dao do znanja da film zapravo 'uopće ne izgleda kao film' jer se gledatelji upoznaju s likovima i radnjom kao da je riječ o televizijskoj seriji.

S tim se slaže i Owen Gleiberman iz Varietyja, koji smatra da je ovo kao podložak za miniseriju. 'Kao samostalni film (što nije, ali ajmo se na trenutak pretvarati', 'Horizon' je redom zamršen, ambiciozan, intrigantan i vijugav, ali nikako da se negdje pomakne.'