Svijet

Kineska vojska pozvala građane da se pripreme za rat

Kineska vojska pozvala je građane da se “pripreme za rat” u objavi na društvenim mrežama u petak koja je prikupila hiljade lajkova, piše Global Times koji sponzorira država.

Kineski dužnosnici izdali su oštra upozorenja o mogućem sukobu ako predsjednica Predstavničkog doma SAD Nancy Pelosi posjeti Tajvan tokom svog putovanja u Aziju, obećavajući “snažan” odgovor.

Kako je Pelosi trebala krenuti na put u petak, još uvijek nije jasno hoće li ispuniti planove da posjeti otok, izvijestio je CNN.

Objava 80. grupe armije Kineske narodnooslobodilačke vojske na platformi kineskih društvenih medija Weibo dobila je više od 300.000 lajkova u roku od 12 sati “usred visokog morala među kineskim vojnicima”, piše Global Times.

“Moramo imati na umu temeljnu odgovornost pripremanja za rat i juriša na put snažne vojske”, objavila je 80. grupa armija u komentaru koji je dobio 8.000 lajkova, piše Global Times.

Mnogi korisnici iskazali su snažnu podršku kineskoj vojsci. “Vojnici PLA-e, borba! Podržavamo vas”, navodno je stajalo u jednom od 19.000 odgovora.

Veterani su obećali da će se vratiti u oružane snage komunističkog režima ako budu pozvani, piše Global Times.

Drugi su pozvali na ponovno ujedinjenje Tajvanskog tjesnaca, ključne tačke napetosti između SAD-a i Kine, navodi se u izvješću.

Obje zemlje drže se politike “Jedne Kine”, priznajući Tajvan kao dio šire Kine, ali SAD ima nezavisan odnos sa samoupravnim otokom koji Komunistička partija Kine odbacuje.

Glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Tan Kefei rekao je u utorak da bi posjet Pelosi Tajvanu “ozbiljno prekršio” načelo Jedne Kine i “ozbiljno ugrozio suverenitet i teritorijalni integritet Kine”.

Iako su kineski dužnosnici prestali garantovati sveobuhvatni rat sa SAD-om na temelju Pelosinog putovanja u Tajvan, Kefei je rekao da “kineska vojska nikada neće sjediti besposlena i sigurno će poduzeti snažne i odlučne mjere da osujeti bilo kakvo vanjsko uplitanje snaga i secesionističkih pokušaja za ‘nezavisnost Tajvana’, te čvrsto braniti kineski nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.”

Objava 80. grupe armija počela je kružiti gotovo u isto vrijeme kada je predsjednik Joe Biden održao 2,5-satni telefonski razgovor s liderom Komunističke partije Kine Xi Jinpingom gdje su razgovarali o napetostima oko statusa Tajvana. Biden je ponovno potvrdio svoju podršku politici jedne Kine.

Američka vojska upozorila je Pelosi na moguće nacionalne sigurnosne rizike posjeta Tajvanu u srijedu, izvijestio je Reuters, dok je eskalirala pokrete trupa u Južnom Pacifiku u pripremi za bilo kakav mogući sukob.

Predsjednica Zastupničkog doma pozvala je druge zastupnike da je prate, uključujući republikanskog zastupnika Michaela McCaula iz Teksasa, koji nije mogao potvrditi hoće li Pelosi doći na put.

Posjet “sigurno će prouzročiti izuzetno ozbiljnu štetu odnosima između dviju zemalja i njihovih vojski i dovesti do daljnje eskalacije napetosti preko Tajvanskog tjesnaca”, rekao je Kefei.

Pelosijev ured, kineska vojska i kinesko ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjeve Fondacije Daily Caller News za komentar.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare