Vijesti

Klanjan bajram-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu jutros je klanjan bajram-namaz, a muslimani širom svijeta dočekali su ovaj veliki blagdan.

Bajramsku hutbu na centralnoj svečanosti Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kazivao je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. On je pozvao da budemo ljudi, te istakao da je Allahova veličina u njegovim darovima.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji

“Moć i bogatstvo su u Božjim rukama, a u našim su poniznost, skromnost i darežljivost. Pitanje morala nije pitanje nekolicine ljudi, ono je pitanje svih nas. Svaka valst je dužna poštivati moral, u protivnom mi nismo dužni poštivati takvu vlast. Narod koji potcjenjuje svoje dušmane jednog dana će biti iskušan njihovim zlom. Ko potcjenjuje malu vatru koju neprijatelj pali, može izgorjeti u njenom plamenom. Svaku bolest, tjelesnu ili moralnu, treba liječiti u njenom začetku. Bez dobre dijagnoze nema ni znanja kako da dođemo do lijeka”, kazao je reis Kavazović.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji

Prvi dan Bajrama muslimani dočekuju u svojim kućama. Muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Priprema se tradicionalni ručak, a oko stola se okuplja cijela porodica.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji
Bajram-namaz u Begovoj džamiji


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare