Umro u zatvoru

Ko je bio Luis Garavito: ‘Zvijer iz Kolumbije’ priznala je ubistva više od 200 djece, a dobio je 2.000 godina zatvora

Bio je ubica, pedofil i nekrofil koji je napadao većinom dječake i tinejdžere. Većina njegovih žrtava imala je između osam i 16 godina.

Kolumbijac Luis Garavito, jedan od najgorih serijskih ubica u historiji, koji je priznao ubistva više od 200 djece po Južnoj Americi, preminuo je u zatvorskoj bolnici na sjeveru Kolumbije, javlja AP.

Garavito, poznat pod nadimkom 'Zvijer', 1999. godine je zbog 142 ubistva djece osuđen na zatvorsku kaznu od gotovo 2.000 godina, međutim, zbog pravila u kolumbijskim zakonima kako je maksimalna kazna 40 godina, Garavito je 2023. mogao zatražiti uvjetni otpust jer je odslužio više od polovine svoje kazne.

Nadao se izlasku, iako je kolumbijski predsjednik više puta, na pitanja zabrinutih građana, odgovarao da on neće biti pušten na slobodu.

Ako je vjerovati Garavitovim priznanjima, ukupno je ubio 221 osobu.

Bio je ubica, pedofil i nekrofil koji je napadao većinom dječake i tinejdžere. Većina njegovih žrtava imala je između osam i 16 godina.

Prvo ubistvo počinio je 1992. godine u Kolumbiji, a ubijao je i u Ekvadoru, a prije smrti tvrdio je da je ubijao i u Venezueli.

Kaznu je služio u zatvoru Valledupar te nije imao kontakt s drugim zatvorenicima. Vlasti su bile sigurne da bi ga neko odmah ubio…