Svijet

Ko je čelična Elvira koja je Rusiju pripremila za udar zapadnih sankcija: ‘Sve je pod kontrolom‘

"Čitav ruski bankarski sektor mogao bi biti na meti sankcija ako Rusija nastavi invaziju na Ukrajinu", rekao je američki zvaničnik.

"Nijedna ruska novčarska ustanova neće biti pošteđena ako se invazija nastavi", rekao je nakon najave sankcija protiv VEB-a, javne banke za razvoj, i PSB-a, povezanog sa sektorom odbrane, za AFP, a prenosi Hina, zvaničnik koji je htio ostati anoniman.

Dodajući da bi novi napadi na Ukrajinu mogli dovesti do sankcija velikim bankama Sberbanku i VTB-u.

Dvije potonje većinske su vlasnice Fortenova grupe, nasljednice Agrokora.

Kontrola izvoza koja bi prekinula dopremu modernih tehnoloških komponenata u Rusiju također je "važan dio naših potencijalnih sankcija", rekao je, ocijenivši mjere "doista moćnima, jer govorimo o bitnoj tehnologiji koja je Rusiji potrebna za diverzifikaciju privrede".

Politika sankcija, kad je riječ o Rusiji, nije polučila velike rezultate. Moskva je imala dvoje ljudi koji su pomogli da premosti teško razdoblje.

Visoka inflacija

S jedne strane, Elvira Nabiullina, guvernerica Centralne banke, koja umješno vodi monetarnu politiku. I Anton Siluanov, ministar finansija, koji upravlja fiskalnom politikom. Situacija nije bila idealna, ruski je ekonomski rast zapeo, bilo je i velike fluktuacije vrijednosti rublja, ali se sistem održao na površini. Posebno kad je riječ o makroekonomskoj politici. Pandemija je pogoršala situaciju, a posebno inflacija koja je snažno udarila Rusiju.

Elvira Nabiullina u razgovoru sa Vladimirom Putinom

Rusija je u tom razdoblju ostvarila znatne uspjehe na području razvoja kapaciteta koje je prije namirivala uvozom. Što nije, kako bi se ponadao neki stariji čitatelj, čitateljica, posljedica nekad tako drage petoljetke (još žive u Kini i Sjevernoj Koreji), nego poduzetništva. Ali, kako to u Rusiji biva, ne slobodnog nego oligarhijskog. Dmitrij Patrušev, sin Nikolaja, sekretara Vijeća za nacionalnu sigurnost, ministar je poljoprivrede i njegova se porodica dodatno obogatila na projektima proizvodnje hrane.

Ključna uloga

U borbi protiv sankcija i pripremi za nove ključnu je ulogu odigrala guvernerica Nabiullina. Rusiju je lišila većine dolarskih depozita mijenjajući ih za eure, kineske renminbije i zlato. Kako bi bila što manje ovisna o pristupu dolarskim finansijskim tokovima. A onda u utorak objavila da je spremna poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurala finansijsku stabilnost u kontekstu zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije zbog Ukrajine i pada rublja.

"Ruska centralna banka ima pod kontrolom razvoj situacije na finansijskom tržištu i spremna je poduzeti sve potrebne mjere potpore finansijskoj stabilnosti", navodi se u saopćenju.

Najavila je ublažavanje zahtjeva za banke, poručivši da će u izvješćima o poslovnim rezultatima, koje će objavljivati do oktobra, biti dozvoljeno koristiti tržišnu vrijednost dionica i obveznica u portfeljima zaključno s 18. februara.

Kad se doda 631 milijarda dolara rezervi, stječe se dojam da je Rusija pripremila dobre mjere za amortizaciju sankcijskog udara. Tomu ipak treba prisnažiti da guvernerica Nabiullina neprestano podiže referentne kamatne stope, koje su sada na 9,5 posto, a očekuje se da bi u aprila mogle prijeći i psiholoških 10. Inflacija ipak ne jenjava i prešla je 8,5% uz nastavak rasta. Neuspjeh obuzdavanja inflacije dizanjem kamatnjaka posljedica je strukturnih problema ruske industrije. U slučaju jakog sankcijskog udara neće pomoći ni nizak javni dug, nešto niži od 20%, jer se neće imati gdje zadužiti na svjetskim tržištima, piše Jutarnji.

Pad u siromaštvo

Pravi problem je na nivou stanovništva koje od 2014. godine sistemski, iz godine u godinu, osiromašuje. Cijene rastu, a porast plaća ih ne prati. Sankcije VTB-u i Sberbanku mogle bi izazvati velike probleme srednjem sloju koji je najjače izložen udaru dosadašnjih sankcija. Oko 5% tog dijela stanovništva propalo je u nivou siromašnih. Tu leži najveći problem za Rusiju. No, treba se uvijek sjetiti kako je Henry Kissinger u Diplomatiji opisivao šok Šveđana kada su napali Rusiju: stanovništvo je pred njima palilo usjeve svjesno da će gladovati, samo da zavojevači nemaju što jesti. Putin računa na tu odliku ruskog duha, izdržljivost i pripravnost na žrtvu.