Ekonomija

Ko je čovjek koji je Elonu Musku preuzeo titulu najbogatijeg na svijetu?

Vlasnik Twittera i Tesle Elon Musk izgubio je status najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Pao je na listi nakon što je prodao dionice kompanije za proizvodnju električnih automobila. Novac je iskoristio kako bi finansirao kupovinu društvene mreže za 44 milijarde dolara, objavio je časopis “Forbes”.

Elon Musk: Zasjeo na čelo prošle godine

Bernard Arnault, izvršni direktor LVMH-a, koji posjeduje luksuzni brend Louis Vuitton, i njegova porodica, preuzeli cu vodeću poziciju. Njihovo lično bogatstvo iznosi 185,4 milijarde dolara, prema Forbesu.

Musk, koji je u septembru 2021. bio na vrhu Forbesove liste najbogatijih, ima bogatstvo od 185,3 milijarde dolara.

Musk je 27. septembra prošle godine prvi put prestigao Jeffa Bezosa iz Amazona kao najbogatija osoba na svijetu.

Musk: Ogroman pad dionica

Četrnaest mjeseci kasnije Musk je izgubio tu uzvišenu titulu i pao na broj 2 na svijetu, prenosi Forbes.

Ali, nije Bezos uzeo krunu. Nakratko u srijedu ujutro, najbogatija osoba na svijetu bio je Bernard Arnault iz francuskog konglomerata luksuzne robe LVMH.

Nakon što je veći dio 2021. mijenjao mjesto s trećim najbogatijim Bezosom, Arnault je u srijedu došao na prvo mjesto. Njegovo bogatstvo iznosi 185,4 milijarde dolara. Musk je u tom trenutku vrijedio 185,3 milijarde.

No, njegova vladavina na vrhu bila je vrlo kratka. Oko 12:30 sati po američkom istočnom vremenu, Musk je ponovo zauzeo prvo mjesto

Bogatstvo njih dvojice u tom je trenutku bilo gotovo isto. Razdvojeno manje od milijardu dolara. Stoga neće biti iznenađenje ako se nastave mijenati na Forbesovoj ljestvici najbogatijih na svijetu.

Dramatičan pad Teslinih dionica

Dionice LVMH-a porasle su u srijedu, ali su uglavnom nepromijenjene tokom godine. Arnault je svoj (privremeni) status najbogatije osobe na svijetu uglavnom zahvalio dramatičnom padu cijene Teslinih dionica prošle godine.

Neto vrijednost izvršnog direktora Tesle dosegla je vrhunac od 320 milijardi dolara u novembru 2021. Tada je div za iznajmljivanje automobila Hertz najavio veliku narudžbu od proizvođača električnih vozila.

Od tada je Muskovo bogatstvo palo za više od 130 milijardi dolara, uključujući nekoliko milijardi samo danas.

Bila je to godina mješovitih rezultata za firmu kojoj Musk duguje većinu svog bogatstva. Dionice su imale užasne rezultate. Dionice Tesle pale su više od 50% od početka godine do danas.

To je gotovo 20 postotnih bodova lošije od tehnološki opterećenog Nasdaqa u cjelini.

Musk, koji posjeduje gotovo 25% Tesle između dionica i opcija, sada vrijedi 43% manje od svog vrhunca u novembru prošle godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare