superhrana

Ko je najzdravije voće na svijetu? 10 sočnih plodova koje morate uvrstiti na jelovnik

Zbog visokog postotka šećera, voće je često puta zanemareno kada se priča o zdravlju i zdravoj prehrani

Zbog visokog postotka šećera, voće je često puta zanemareno kada se priča o zdravlju i zdravoj prehrani. Iako povrće ima više nutrijenata od voća, to ne znači da bismo trebali zaboraviti na konzumaciju tih slasnih plodova. A pogotovo ako je riječ o ovoj vrsti voća…

Paradajz

Iako ga većina smatra povrćem, paradajz je zapravo vrlo zdravo voće. Bogat je likopenom – biljnim pigmentom iz skupine karotenoida koji joj daje crvenu boju, ali i koji igra važnu ulogu za zdravlje srca i krvnih sudova. Paradajz sadrži i kolin koji potpomaže zdravlje nervnog i mišićnog sistema, a obiluje i vitaminom A, K i E. Ima protuupalna svojstva, te je važna za jak imunitet.

Lubenica

Lubenica je još izvrstan izvor likopena u voćnom svijetu. Štaviše, ima ga više nego u paradajzu. S obzirom na to da je ovo sočno voće sastoji od čak 92 posto vode, izvrsni je pomagač za hidrataciju.

Breskva

Breskve su bogate kalijem koji snižava visoki pritisak

Breskve su bogate kalijem koji snižava visoki pritisak, ali i prehrambenim vlaknima koji reguliraju probavu. Dobar su izvor i selena, bakra, fosfora, niacina, vitamina A i E te beta karotena koji poboljšava zdravlje očiju.

Kivi

Kivi je odličan izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže u zacjeljivanju rana. Obiluje i kalijem koji igra važnu ulogu u održavanju količine elektrolita u organizmu, a pomaže i kod snižavanja visokog krvnog pritiska. Ima značajnu količinu folata i cinka, a sadrži i fitonutrijnte poput luteina.

Narandža

Iako su poznate po velikom nivou vitamina C, naranče imaju i brojne druge nutrijente važne za zdravlje cijelog organizma. Jedite narandže i za zadovoljavanje dnevnih potreba za kalcijem, kalijem, bakrom, folatima i kolinom.

Grejp

Grejp je vrlo moćno, a zapostavljeno voće iz porodice agruma koje bismo češće trebali uvrstiti na svoje jelovnike. Ne samo da obiluje vitaminom C kao i drugi citrusi te osigurava snažan imunitet, već ima i značajne količine beta karotena i vitamin A koji su važni za zdravlje očiju.

Mango

Mango je izvor i brojnih nutrijenata

Mango je tropsko voće bogato šećerom. U 100 grama nalazi se oko 14 grama šećera no to ne znači da bismo ga trebali izbjegavati. Mango je izvor i brojnih nutrijenata – bogat je kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem, bakrom, selenom, niacinom, vitaminom C i drugim važnim hranjivim tvarima.

Guava

Guava je tropsko voće i superhrana. Ona sadrži velike količine likopena, bogata je kalijem, fosforom, vitaminom C, folatima i beta karotenom. Obiluje prehrambenim vlaknima koje ubrzavaju probavu i snižavaju nivo lošeg holesterola. Ako se nađete u prilici da je probajte, ne propuštajte je.

Papaja

Papaja je još jedna supernamirnica koja sadrži velike količine likopena, luteina, vitamina C, kalija, magnezija i kalija. Sadrži i vitamine B3 i B6 koji su prava rijetkost u voću. S obzirom da se ovi vitamini uglavnom nalaze u namirnicama životinjskog porijekla njena se konzumacija osobito preporučuje veganima i vegetarijancima.

Durian

Ovo azijsko voće neugodnog mirisa obiluje bjelančevinama i zdravim masnoćama

Teško da ćete durian naći kod nas, ali ako vam se ukaže prilika – obavezno ga probajte. Ovo azijsko voće neugodnog mirisa obiluje bjelančevinama i zdravim masnoćama zbog čega se posebno preporučuje osobama koje jedu hranu isključivo biljnog porijekla. Bogat je i magnezijem, fosforom, kalijem, riboflavinom, folatima i beta karotenom.