upucan slovAČKI PREMIJER

Ko je Robert Fico?

Slovački premijer Robert Fico je populist koji se politički vratio prošle godine. Ovog 59-godišnjaka uspoređivali su s Donaldom Trumpom

Slovački premijer Robert Fico, na kojeg je danas izvršen pokušaj atentata, je populist koji se politički vratio prošle godine. Ovog 59-godišnjaka ranije su uspoređivali s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Ali njegova izborna pobjeda prošle jeseni značila je da NATO ima svog prvog čelnika koji je naklonjen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kritičari su izrazili bojazan da će Fico napustiti slovački prozapadni kurs. To znači da bi slijedilo upute mađarskog premijera Viktora Orbana.

Hiljade ljudi u više je navrata demonstriralo širom Slovačke protiv politike Roberta Fica.

Fico i njegova stranka SMER ili Smjer osigurali su gotovo 23% glasova na biralištima u oktobru.

Poznat je po ružnim tiradama protiv novinara i vodio je kampanju protiv imigracije i LGBTQ+ prava.

Premijer se ranije protivio sankcijama EU-a Rusiji – i bio je protiv ulaska Ukrajine u NATO.

On vjeruje da bi SAD i druge nacije trebale iskoristiti svoj utjecaj kako bi prisilile Rusiju i Ukrajinu na postizanje kompromisnog mirovnog sporazuma.

Robert Fico je utemeljio stranku SMER 1999. godine i obnašao dužnost nacionalnog premijera više od 10 godina u tri različita razdoblja.

S kampanjom koja se temelji na poništavanju reformi štednje, Fico je započeo svoj prvi četverogodišnji mandat 2006. godine.

Vratio se kao lider na parlamentarnim izborima 2012., ali nije uspio u pokušaju pobjede na predsjedničkim izborima 2014.

Godine 2016., uprkos pobjedi na parlamentarnim izborima, stranka Roberta Fica nije uspjela osigurati većinu i nakon što mu je višestranačka koalicija omogućila da ostane na čelu, on je podnio ostavku 2018.