Vijesti

Kojović za Raport: “Četvorka” priprema principe, analize govore da ćemo promijeniti političku sliku

Naša stranka predvodila je Vladu Kantona Sarajevo na čelu s Edinom Fortom, koja je od strane zapadnih zvaničnika i ambasadora ocjenjivana najboljom. SDA ju je zajedno s partnerima srušila početkom sedmice.

Predrag Kojović predsjednik je NS-a, pod čijom je komandom ova stranka doživjela najbolji izborni rezultat od osnivanja. Stranka je zastupljena na svim nivoima i to sa solidnim brojem zastupnika.

U intervjuu za Raport, Kojović govori o planovima stranke za lokalne izbore, navodnim unutarstranačkim trzavicama, blokadi u kojoj se nalazi država BiH…

U posljednje vrijeme mnogo se spekulira na temu unutarstranačkih dešavanja u NS. Navodno ste se zavadili sa skoro svim višim funkcionerima stranke, pa i sa Edinom Fortom. Kakvo je stanje u Našoj stranci?

Jučer smo se u prostorijama stranke baš dobro ismijali toj…, ne znam kako da je nazovem, bajci. To su izmišljotine i budalaštine pojedinih medija koje zaista nisu vrijedne komentara. Lažne vijesti su globalni politički problem i ni mi, kao ni ostatak svijeta, još ne znamo kako da se efikasno nosimo s tim. Zato je izuzetno važno da opstanu mediji koji se bave profesionalnim novinarstvom, da postoji neki izvor infomacija kojima se može vjerovati, jer ćemo u protivnom živjeti u virtualnom svijetu kojim upravljaju fabrike lažnih, izmišljenih vijesti i koji rade za interese centara moći izvan naše zemlje.

Atmosfera u stranci je zapravo odlična. Izuzetno smo ponosni na naše ministre Lejlu Brčić i Srđana Mandića, a posebno na Edina Fortu. Šteta je, žao nam je, što nismo imali priliku dovršiti nekoliko velikih projekata na čijoj je pripremi Fortina vlada radila jako predano i dugo i čija bi realizacija bitno uticala na kvalitet življenja u Kantonu Sarajevo.

Ali kao što sam nedavno rekao, ovo je početak, a ne kraj. Drago mi je da su građani prepoznali da je ovo bila jedna drugačija vlada, jedna drugačija politika i da sada sasvim sigurno znaju da ovaj kanton, a time i BiH mogu puno bolje od ovog što smo gledali prethodnih godina. Sve to nam daje novu snage u pripremi za naredne lokalne izbore koji bi trebali biti važan korak za ono što planiramo za opšte izbore 2022.

Mnogo se govori i o zajedničkom nastapu “četvorke” na lokalnim izborima. Pojavila se i vijest da ste ozbiljno zamjerili Nerminu Nikšiću zbog navodne kandidature Denisa Challengera za načelnika Općine Centar…

Meni je žao svake rečenice ovog intervjua koja je potrošena na demantovanje lažnih vijesti pa i ove o predsjedniku Nikšiću i meni. Tačno, mnogo se govori o zajedničkom, tačnije o koordiniranom nastupu, na narednim lokalnim izborima. Tačno je i da su razgovori, pregovori, u toku.

Mi insistiramo, kao što smo to radili i kada smo pokrenuli formiranje Vlade KS da se prvo dogovore principi, da postoji konkretan, mjerljiv, program mjera koji obavezuje sve političke subjekte koji žele da nastupimo koordinirano, a tek onda dogovor o izbornim jedinicama i kandidatima. Mi smo ideološki profilisana stranka, socijal-liberali, i postoji cijeli niz pitanja i stavova u vezi kojih se ne slažemo sa političkim subjektima sa kojima se trenutno dogovaramo, zato je važno da pronađemo one probleme i ona rješenja oko kojih se slažemo i ako mi i naši glasači procjenimo da je to vrijedno kompromisa onda smo spremni ići u dogovor o koordiniranom nastupu.

Na nivou Federacije i države imamo vladajuću koaliciju koja je bazirana isključivo na podjeli resora, fotelja, i svi vidimo kako to funkcioniše odnosno nefunkcioniše. Koncept matematičkih koalicija, etničkih reprezentacija se pokazuje štetan za građane i državu BiH jer nije ništa drugo do dogovora o podjeli uticaja u bavljenju političkim kriminalom.

Našu stranku to ne zanima, mi se borimo protiv toga. Nas zanima šta ćemo konkretno uraditi za građane.

Kakvi su planovi i imate li neke analize o tome kako stojite pred izbore?

Kao što rekoh, radimo na tome sa našim potencijalnm partnerima. Zovem ih partnerima iz prostog razloga jer su pokazali i dokazali tokom rada Fortine vlade da se drže onoga što je dogovoreno i da ih riječ, pružena ruka i potpis moralno, ljudski i politički obavezuju.

Analize jasno ukazuju da bi koordinirani nastup promijenio političku sliku u mnogim sredinama i to je ono što nas motiviše da radimo na dogovoru jer smo stranka koja u promjenama vidi šansu za ovu zemlju.

Zastupnik ste u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Trenutno je potpuna blokada institucija od strane Milorada Dodika i SNSD-a. Kako to komentirate i gdje vidite izlaz?

Ovo je jedina zemlja u kojoj vladajuća koalicija, nakon što je podjelila fotelje, blokira rad organa u kojima imaju većinu.

Izašli smo iz jedne, a već ulazimo u drugu blokadu. Podsjetiću da sam u vrijeme krize zbog ANP-a govorio da gospodinu Dodiku nije cilj da ne pošalje ANP nego da pokaže da je BiH nefunkcionalna, neodrživa država.

Sada kada je ANP poslan on pronalazi novi razlog za blokadu. Sasvim je prirodno očekivati da će čim se nekako riješi ova najnovija, on pronaći sljedeći razlog za blokadu.

Nažalost, i SNSD-u i HDZ-u je u domovima naroda državnog i federalnog parlamenta poklonjena efikasna alatka za blokiranje države.

Zbog svega nema još ni budžeta. CIK već upozorava da neće imati novca za izbore, ne mogu se izdvojiti sredstva ni za migrantski krizu… Dokument je otišao u proceduru, mislite li da će tu SNSD popustiti i glasati za budžet?

Ne možete predvidjeti poteze ljudi koji se iracionalno ponašaju. Na prošloj sjednici su poslanici iz RS oborili, de facto odbili, 140 miliona eura grantova i kredita namijenjenih bolnicama i drugim kapitalnim projektima u RS. Dakle, glasali su direktno protiv interesa građana koji su ih birali.

Zato je, kao što sam rekao, nezahvalno prognozirati njihovo ponašanje u nastavku ovog mandata. Kada treba da biraju između projekata koji su korisni, koji su potrebni građanima u RS, i nanošenja štete državi BiH, kod Dodika često prevagne ovo drugo iako je moralno, politički i logički neodbranjivo.

Mogu li se lideri vladajuće koalicije probuditi iz tog političkog somnabulizma, ne znam. Kao što prof. Haverić ima običaj reći, nemoguće je probuditi nekoga ko se pravi da spava.

SDA je pozvala SNSD da se povuče iz Vijeća ministara. Kako Vi vidite taj poziv?

Sa četiri od pet delegata u državnom Domu naroda SNSD drži joystick, ima potpunu zakonodavnu kontrolu i bez njihove volje ništa se bitno ne može usvojiti – bez obzira ko čini Vijeće ministara. S druge strane, čini se da opozicija u RS nema svoj autentičan i čvrst stav nego njihov zavisi od Dodikovog i dnevno se mijenja tako da ne vidim šta bi se time dobilo čak i da je moguće.

Dok je gospodin Dodik bio protiv ANP-a opozicija je ostavljala mogućnost da se o tome racionalno razgovara, kada ga je on potpisao oni su okrenuli ploču i sada govore o nekakvoj izdaji. To političko takmičenje RS opozicije s Dodikom u nacionalizmu je strategija koja u ovih dvadeset godina nije i sasvim sigurno neće ni ubuduće donijeti nikakve bitne političke rezultate i promjene.

Nova, hrabra politika, koja će sadržavati suočavanje sa činjenicama iz prošlosti i pronaći snage za okretanje ka zajedničkoj budućnosti – to je ono što je ne samo pravedno i progresivno nego je, nešto što će dugoročno dati rezultate.

Prema Vašem mišljenju, treba li međunarodna zajednica oštrije reagirati?

Naravno da bi trebala, ali ako sagledamo njihove reakcije u posljednjih par godina, dakle u vrijeme kada su se nakon poslijeratnog zatišja ponovo probudile nacionalističke, secesionističke, mitomanske fantazije onda je razumnom čoveku jasno da se u to ne treba uzdati previše. Naša je sudbina, bilo to dobro ili loše, zaista u našim rukama.

Mislim da se nova politika međunarodne zajednice, generalno, jasno pokazala na jednom mikroprimjeru, na primjeru Fortine vlade. Dakle, njihov pristup je bio sljedeći. Nakon što su sa strane stajali i pratili početak rada Vlade i vidjeli opredijeljenost i konkretne korake u borbi protiv korupcije, vidjeli fokusiranost na sistemske reforme i posvećenost građanima došli su i rekli, ako ćete ovako raditi i ako to želite mi ćemo vam pomoći ekspertski i finansijski.

Isto tako su nam rekli, da ako skrenemo s tog puta, oni će se povući. Mislim da je njihov stav sličan i kada su u pitanju drugi nivou vlasti. Ne žele više davati novac onima koji su ih već toliko puta prevarili, ali su više nego spremni pružiti svaku pomoć onima koji, najjednostavnije rečeno, ne kradu i spremni su da rade na reformama.

Zajedno s Nerminom Nikšićem ste najavili krivičnu prijavu protiv aktera afere “Asim”. Postoji i sumnja da je Abdulah Skaka nezakonito izabran za gradonačelnika. Kako komentirate ovu aferu i mislite li da će nakon nje nešto biti drugačije?

Tužilaštvo je otvorilo predmet po službenoj dužnosti, kako zakon i nalaže. Naravno, mi ćemo pratiti da li će raditi na tom predmetu ili će ga staviti u ladicu u kojoj godinama stoje mnogi drugi predmeti čiji su akteri pod političkom zaštitom.

Što se tiče kupovine glasova u slučaju gradonačelnika… Organizovan je sastanak u opštini Stari Grad, u nedjelju, kasno navečer. Šesnaest vijećnika se potpisalo na dokumentu kojim se Sabina Ćudić imenuje za gradonačelnicu. Rukovao sam se svakim od njih. Završili smo kasno navečer, oko ponoći. U jedan po ponoći sam sazvao predsjedništvo Naše stranke da ratificiramo sporazum. U 8 sati ujutro narednog dana izabran je Skaka. Na snimku smo imali prilike čuti šta se i kako se dogodilo. To je demokratija na SDA način.

Mislite li te da je Fortina vlada oborena na način koji je bitno drugačiji od načina na koji je izabran Skaka? Jedino dugoročno, sistematsko rješenje za slučaj Skaka, za slučaj Asim, i za bezbroj drugih sličnih slučajeva koji se događaju čak i dok mi sada razgovaramo je promjena, politička promjena, a ta promjena je u rukama glasača.

Svako od nas, svaki građanin BiH drži svoju i sudbinu ove zemlje u svojim rukama svake četiri godine. Krajnje je vrijeme da to političko pravo, tu supermoć, da je tako nazovem, jer to i jeste počnemo upotrebljavati i da ovoj zemlji damo šansu koju, nažalost, od rata nikad nije ni imala. Uvjeren sam da je pred nama svijetla, evropska, budućnost, uvjeren da ćemo postati društvo koje će prevazići tragičnu prošlost, postati normalna država i živjeti i raditi kako žive i rade građani EU.

To će tako biti prije ili kasnije. Naša želja, naš cilj, a vjerujem i želja ubjedljive većine građana cijele BiH, je da to bude što prije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare