Ekonomija

Kojundžić prvi put za bh. medije o informatizaciji zdravstva u HNK: Zašto sam odlučio progovoriti?

Vinko Kojundžić, vlasnik kompanije Cuspis ime je dobro poznato u Hrvatskoj. Uz njegovo ime vežu se brojna zvučna hrvatska imena iz zdravstvenog sektora, a USKOK je pokrenuo istragu o isplatama Kojundžićevom Cuspisu za poslove sveukupno vrijedne 20,28 miliona kuna. On je za hrvatske medije rekao da su ”to konstrukcije”.

No, Kojundžićevo ime poznato je i u Hercegovini. O poslovanju sa ZZO HNK pisalo se svašta. Poznanstvima sa direktorom Bošnjakom, ministrom zdravstva HNK Opsenicom i direktorom SKB Mostar Antom Kvesićem. O tome da li ih poznaje lično i je li imao koristi od toga u dobivanju poslova, Kojundžić je govorio za Bljesak.info.

Naime, ZZO HNK je zagrebačkoj firmi Cuspis od 2015. godine pregovaračkim postupkom isplatio ukupno 1.355.000 KM. No, u HNK ova kompanija posluje od 2012. godine. Prema pisanju medija, ured za reviziju institucija FBiH utvrdio je da u okviru tenderskih dokumenta usluge obima nadogradnja nisu jasno opisane niti specifirane, kako bi se mogao sagledati stvarni obim usluga nadogradnje, kao i njegove funkcionalnosti, te mogućnost da navedene usluge budu predmet provođenja drugog postupka nabavke kojim će se dati mogućnost sudjelovanja drugih ponuđača.

PROČITAJTE  Mostarski aktivisti otkrili kriminal vrijedan pola milijarde KM. Donosimo detalje krivične prijave

”Nema tu rupe u zakonu. Postoji Zakon o javnim nabavkama, pitanje je samo da li želite nastaviti s ovim softverom ili s novim. Bitno je da mi nismo jedini s kojima ZZO HNK ima ugovor. Nemamo mi ekskluzivitet. Imate još dvije tvrtke u Mostaru za radiologiju i laboratoriju s kojima Zavod ima ugovore za te podsustave. Tako da nismo mi ekskluzivni”, rekao je Kojundžić.

Mostarska udruženja aktivista su još ranije upozoravala da se sve odvija netransparentno, te da u javnosti ima vrlo malo informacija o informatizaciji zdravstvenog sistema a koji provodi ZZO HNK. Tim povodom Kujundžić je pozvao sve sudionike ‘procesa’ da sjednu za okrugli stol ili izađu u medije i da u jednoj zajedničkoj emisiji kažu sve što imaju, kako sam Rade Bošnjak direktor ZZO HNK, tako i predstavnici ostalih udruženja.

PROČITAJTE  EU ukida uvozne carine na ukrajinsku robu

Na upit zašto se čini kako građani ipak u praksi i ne vide neke velike rezultate informatizacije zdravstvenog sustava, Kojundžić kaže da osim e-recepta i dijela informatizacije koji je vezan za ortopedska pomagala – postoji i niz drugih funkcionalnosti, a koji su možda ‘na prvu nevidljivi’ ali olakšavaju rad ljekarima u svakodnevnom radu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare