Prirodni lijek

Kombinacija maslinovog ulja i limuna čini čuda

Maslinovo ulje i limun u kombinaciji predstavljaju riznicu vitamina i minerala.

Takođe, korisna svojstva iz ovih namirnica efikasna su i kao pomoć u boljoj razgradnji i apsorpciji drugih vrednih nutrijenata iz hrane koju unosimo.

Na koji god način da odlučite da iskoristite maslinovo ulje i limun u kombinaciji, reakcija tijela će biti pozitivna. Ova smjesa je osvježavajuća, zdrava i podiže nivo energije.

Dakle, bilo da se koristi kao dodatak salatama ili jelima kao marinada, prirodni preparat za pomoć kod respiratornih problema ili nekih na koži, ukusna je, kvalitetna i efikasna.

Ova kombinacija limun i maslinovo ulje pomaže i protiv bolova u zglobovima. Molekul oleokantalfenola koji se nalazi u maslinovom ulju ima antiinflamatorna svojstva slična onima ibuprofena. Stoga, ovaj prirodni preparat kod nekih ljudi može biti od pomoći za osteoartritis ili bol u leđima.

Konačno, ovaj lijek je savršen za spriječavanje kamena u žuči. Studija istraživača sa medicinskog centra Duke University pokazala je da limunov sok sprečava nastanak kamena u žučnoj kesi. Rezultati su potvrdili da određena koncentracija limunske kiseline pomaže u detoksikaciji jetre i rastvaranju kamena u žučnoj kesi.

Najbolje je uzimati ujutro prije doručka, iscijedite jedan limun u fildžan i dodate dvije kašike maslinovog ulja, promiješate i popijete.

Poželjno je uzimati ovu mješavinu ujutru na prazan stomak 30 minuta prije doručka, korisna je protiv problema sa crijevima i opstipacije. Nezasićene masne kiseline u maslinovom ulju pomažu da se crijevni trakt oporavi od hrane različitog sastava i laički rečeno „podmaže“. Pored toga, limun ima laksativan efekat koji omekšava stolicu.