Vijesti

Kompanija dm: Mural je uklonjen iz pravnih razloga. Bio je dio komercijalne kampanje

dm mural

Kompanija dm oglasila se povodom uklanjanja murala u Novom Sarajevu. Kažu kako je zbog isteka pravnosnažnog rješenja u trajanju od godinu dana, kompanija dm uklonila mural koji je krasio zid zgrade u kojoj se nalazi dm prodavnica u sarajevskom naselju Grbavica. Ističu kako je mural prošle godine kreiran u okviru kampanje Inspiracija.

"Mural s motivima prirode bio je umjetnički odgovor poznatih bh. street art umjetnika Benjamina Čengića i Rikarda Druškića na pitanje „Šta nas ljude čini lijepima?“, koje je dm angažovao da sudjeluju u ovoj kampanji.

Oslikavanjem murala smo željeli pružiti podršku razvoju umjetnosti i mladih umjetnika u BiH, s namjerom da njihova umjetnost i vrijednost koju su stvorili posluže kao novi izvor inspiracije našem okruženju i zajednici. Mural je rađen u okviru jednogodišnje kampanje, koju su stanari zgrade jednoglasno podržali. Kako je ovo djelo ocijenjeno kao mural komercijalnog karaktera, što je podrazumijevalo plaćanje najma u periodu od godinu dana, po isteku važenja pravosnažnog rješenja naša kompanija je bila obavezna zid vratiti u prvobitno stanje”, poručili su iz dm-a.

Podsjećaju kako sinergija između lokalnih umjetnika i dm-a ostvarena je još u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, gdje su lokalni umjetnici u duhu street arta dm prodavnice i zidove zgrada pretvorili u svojevrsna umjetnička platna.