Politika

Komšić: Potop HDZ-a na njihovom terenu u EPP-u propast nakaradne politike

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na odluku Evropske pučke stranke (EPP) da iz rezolucije o Bosni i Hercegovini izbaci takozvano legitimno predstavljanje.

Komšić je kazao kako ova odluka predstavlja propast nakaradne etničke politike koju HDZ BiH godinama provodi.

"Činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano 'legitimno predstavljanje naroda', konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike. Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog 'legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda' više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću. Konceptulani debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit", ocijenio je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je poručio da takozvano legitimno predstavljanje nikada više neće biti osnov u bilo kakvim pregovorima unutar BiH.

"Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano "legitimno predstavljanje naroda", posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom.

Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. "legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda" izbacimo iz rezolucija evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojama iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike.

Nikada više takozvano 'legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda' neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Bosna i Hercegovina će kad - tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki", poručio je Komšić.