skandalozno

U Širokom Brijegu HDZ-ovci odali počast Gojku Šušku. Haški sud ga proglasio dijelom UZP-a

U Širokome Brijegu danas je odana počast Gojku Šušku, ratnom ministru odbrane Republike Hrvatske u povodu 26. godišnjice njegove smrti.

U znak sjećanja na spomenik Gojku Šušku u Širokom Brijegu svijeće je zapalilo izaslanstvo Vlade Zapadnohercegovačkog kantona, predvođeno predsjednikom Vlade Predragom Čovićem, izaslanstvo Grada Širokog Brijeg, na čelu s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, te izaslanstva širokobrijeških braniteljskih udruženja.

Spomenik Gojku Šušku, ministru odbrane Republike Hrvatske, otkriven je u središtu Širokog Brijega 31. maja 2008. godine, na trgu koji nosi njegovo ime.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. godine u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine, dužnost ministra odbrane obnašao je u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine.

Šušak je bio najbliži saradnik prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice Franje Tuđmana

No, Gojko Šušak, uz tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana i generalna HV Janka Bobetka, u presudama Međunarodnog suda u Haagu tzv. "šestorci" (Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Čorić i Berislav Pušić) proglašen za dio ujedinjenog zločinačkog poduhvata.

Također, Ministarstvo odbrane Hrvatske je u Šuškovo vrijeme učestvovalo u skrivanju osumnjičenih i optuženih za ratne zločine iz BiH, poput Ivice Rajića i grupe koja je operativno izvela masakr u bošnjačkom selu Ahmići.