Vijesti

Komšić u Jasenovcu: Pamtiti i učiti djecu kako veliko može biti ljudsko zlo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je u Donjoj Gradini, povodom obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, izjavio da to mjesto nema državnu već humanu i globalnu važnost - kao i svako zlo, posebno kad se desi nad tolikim brojem ljudi.

Istakao je da izgubljeni ljudski životi, patnja, stradanje i zlo koje je vezano za to mjesto zaslužuju iz čisto ljudskih razloga, a ne iz političkih ili nekih drugih, da ga se sjećamo i da se poklonimo sjenama žrtava.

"To je razlog zašto sam i ja danas ovdje, kao što nastojim da budem svake godine ukoliko je to moguće", rekao je Komšić.

Dodao je da takve stvari treba pamtiti i učiti djecu kako veliko može biti ljudsko zlo, te kolike žrtve proizilaze iz tog zla, a sve kako bismo bili bolji ljudi i kako se to više nikada ne bi dogodilo.

"Područje bivše Jugoslavije i Balkana obilježilo je puno zla i krvi, i valjda smo u današnjem svijetu kada se ništa ne može sakriti, kao ljudski rod došli do nivoa da možemo sebi reći da je neprihvatljivo da se ovakve stvari dešavaju bilo gdje u svijetu", naglasio je Komšić.