Svijet

Konačno dobre vijesti iz WHO: Ovo je fenomenalno, moglo bi promijeniti igru

Saznanja o obećavajućim vakcinama protiv covida-19 su “fenomenalna” i “potencijalno mijenjaju igru”, rekao je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge u četvrtak, dan nakon što je Britanija postala prva zapadna zemlja koja je odobrila upotrebu vakcine.

Britanija je odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha i preuzela vodstvo u svijetu u utrci za pripremu najvećeg programa masovnog vakcinisanja u historiji.

Kluge je u Kopenhagenu rekao da će zalihe vakcine na početku biti vrlo ograničene i da će države morati odrediti prioritete vakcinisanja, iako je WHO također istaknuo “rastući konsenzus” da prvo treba vakcinisati starije ljude, zdravstvene radnike i ljude s drugim bolestima, kao što Britanija i planira.

Novi koronavirus još uvijek može nanijeti “ogromnu štetu”, rekao je Kluge te dodao da “budućnost izgleda svijetlije” jer su i drugi kandidati za vakcinu, uključujući Modernu i AstraZenecu također otkrili pozitivne rezultate kliničkih ispitivanja.

PROČITAJTE  Evropa u epicentru pandemije: "Uvesti obaveznu vakcinaciju"

“Što više kandidata imamo, to je više prilika za uspjeh”, rekao je Kluge u Kopenhagenu.
“Vakcina, u kombinaciji s drugim javnozdravstvenim mjerama, dovode do kraja akutne faze pandemije i obnove ekonomije”, smatra Kluge, prenosi Reuters.

Regulator EU, reagirajući na brzo britansko odobrenje vakcine Pfizera, objavio je da je njihova duža procedura primjerenija i da im treba više dokaza.

Evropsko i američko odobrenje vakcine očekuje se kroz nekoliko dana ili sedmica.

Dužnosnik WHO-a rekao je da su globalna zdravstvena agencija i Evropska agencija za lijekove zatražile od Britanije da podijeli dokumente koje je koristila u procesu odobrenja kako bi pomogla ubrzati i njihove procjene.

Dijeljenje bi moglo izgraditi povjerenje među ljudima koje će se ciljano vakcinisati, rekao je novinarima Siddhartha Datta, voditelj programa WHO-a za bolesti koje se mogu spriječiti vakcinisanjem.

PROČITAJTE  Hitan sastanak Svjetske zdravstvene organizacije: Najgora varijanta koronavirusa do sada?

“Ova odluka velika je odluka bilo kojeg nacionalnog regulatornog tijela jer će uliti povjerenje u sistem”, rekao je Datta. “Iznimno je važno da je taj postupak otporan, da se temelji na dokazima i da se odluka donosi i dijeli na transparentan način.”

WHO je već zaprimio podatke Pfzirea i BioNTecha o vakcini i provjerava ga za “potencijalnu hitnu upotrebu”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare