na marginama zasjedanja un

Konaković se u New Yorku sastao sa Borrellom. BiH nastavlja ispunjavati uslove za članstvo u EU

Ministar Konaković je ponovio čvrstu opredijeljenost BiH za nastavak ispunjavanja uslova na putu ka članstvu u EU

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u New Yorku, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom Fontellesom.

Konaković i Borrell su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kandidatski status

Ministar Konaković je ponovio čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak ispunjavanja uslova na putu ka članstvu u EU.

Ocijenio je da je kandidatski status donio BiH značajne pozitivne pomake u ispunjavanju obaveza kroz usvajanje nekoliko važnih zakona koji se odnose na provedbu 14 ključnih prioriteta

Podsjetivši da vanjska politika BiH prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU, izrazio je nadu da će EU prepoznati postignuti napredak i razmotriti mogućnost skorog donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Borrell i Konaković u New Yorku

Ministar je iskoristio priliku i izrazio zahvalnost Evropskoj komisiji na odluci od 30. juna da izdvoji 303 miliona za finansiranje osam ključnih infrastrukturnih projekata u BiH.

Zakonska rješenja

Također se zahvalio EU na kontinuiranoj podršci procesu evropskih integracija naše zemlje.

Ministar je u nastavku upoznao visokog predstavnika Borrella s procesima koji su u toku, a odnose se na usaglašavanje nekoliko zakonskih rješenja važnih za EU put naše zemlje.

Borrell je pozdravio dosadašnje rezultate i napredak koji je BiH postigla na ispunjavanju svojih obaveza iz procesa europskih integracija te ponovio da je EU opredijeljena za perspektivu ulaska BiH u EU.

Pozvao je vlasti u našoj zemlji da intenziviraju svoje napore i postignu dodatni napredak u reformskim procesima.