postoji osam decenija

Kontroverzni predsjednik Argentine zatvara državnu novinsku agenciju. Milei ih nazvao glasnogovornikom ljevičara

Argentinska vlada suspendirala je državnu novinsku agenciju Telam nakon najave predsjednika Javiera Mileija da će zatvoriti ono što je nazvao glasnogovornikom "propagande" prethodnih ljevičarskih administracija.

Telam, koji radi osam decenija i ima više od 700 zaposlenih, posljednja je žrtva Mileijevog nastojanja da uzdrma ili zatvori državne institucije nakon preuzimanja dužnosti u decembru.

Glasnogovornik predsjednika Manuel Adorni rekao je na konferenciji za novinare da sedmodnevna suspenzija, tokom koje će osoblje biti plaćeno, dolazi dok vlada radi na finaliziranju zatvaranja agencije.

"Ovo nema nikakve veze sa slobodom izražavanja ili slobodom štampe", rekao je on, dodajući da je Telam pretrpio gubitke od procijenjenih do 20 milijardi pezosa (23 miliona dolara) 2024. godine, ne iznoseći detalje.

Novinar Telama Tomas Eliaschev rekao je za AFP da su on i drugi zaposleni primili e-poštu u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u kojoj ih obavještavaju o suspenziji.

Milei je najavio zatvaranje agencije tokom govora na otvaranju Kongresa u petak, rekavši da se "decenijama koristila kao agencija kirhnerističke propagande" - misleći na ljevičarsku političku ideologiju bivše predsjednice Cristine Kirchner i njenog supruga Nestora.

Novinari su u nedjelju navečer otkrili "brutalnu odluku" vlade da ogradi dvije zgrade agencije i okruži ih policijom, rekao je Eliaschev, koji je i predstavnik sindikata novinara.

Internet stranica agencije je također ugašena.

Stotine ljudi protestovalo je u ponedeljak zbog zatvaranja ispred sedišta Telama u centru Buenos Airesa.

Eric Soto, 27-godišnji grafički dizajner, rekao je da je agencija ključna jer je bila "jedina" koja je izvještavala o događajima u udaljenim provincijama kao što su Santiago del Estero ili Tierra del Fuego.