'Puna im usta suvereniteta'

Košarac pravda blokadu vlasti: Bošnjački političari da pogledaju istini u oči

Ako zaista žele suverenitet BiH, to je moguće postići isključivo odlaskom stranih sudija i zatvaranjem OHR-a, naveo je

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac kazao je da RS nudi rješenja za sva buduća kretanja u BiH, te da je ovaj bh. entitet za fer politiku i poštovanje dogovora.

"Vrlo jasno i precizno smo našim partnerima na zajedničkom nivou rekli da je za nas prioritet zakon o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija. Naše prijedloge uputili smo radnoj grupi za pravosuđe i očekujemo njihovo razmatranje. Nažalost, bošnjački politički predstavnici ne pokazuju volju za rješavanjem problema", rekao je Košarac.

Umjesto da ponude konkretne prijedloge, naveo je on na Instagramu, odlučili su da nastave sa "tendencioznim i licemjernim optužbama" na račun rukovodstva RS, Milorada Dodika i SNSD-a.

Košarac je upitao o kakvim to antidemokratskim i antievropskim prijetnjama govore bošnjački političari, šta je tačno antidemokratsko i antievropsko u insistiranju RS da se usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH i da strane sudije odu iz ove institucije?

"Neka kažu u kojoj evropskoj zemlji stranci odlučuju u ustavnom sudu. Takva zemlja ne postoji. To nisu demokratske prakse. Zašto bošnjački političari ne pogledaju istini u oči? Puna su im usta suvereniteta, dok istovremeno svim silama podržavaju da stranci donose odluke o unutrašnjim pitanjima u BiH", naglasio je Košarac.

Pri tome, dodao je on, što je najveći paradoks, pokušavaju da daju legitimitet "lažnom visokom predstavniku", iako znaju da "nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma".

"Ako zaista žele suverenitet BiH, to je moguće postići isključivo odlaskom stranih sudija i zatvaranjem OHR-a. Zato ih pozivam da podrže Deklaraciju o punom suverenitetu, koju je predložio predsjednik Dodik", naveo je Košarac.