Razmjena

Košmar je okončan: Petorica Amerikanaca oslobođenih iz iranskog zatočeništva vratili se kućama

Po izlasku iz aviona, Amerikanci koji su se vratili bili su zagrljeni od članova porodice i prijatelja s osmjehom i vidljivim emocijama, pokazuju videosnimci s aerodroma

Petorica Amerikanaca oslobođenih iz Irana emotivno su se vratili u Sjedinjene Države u utorak, okončavši svoj zatvorski "košmar", dan nakon što su zamijenjeni za pet Iranaca zadržanih u SAD i odmrzavanja šest milijardi dolara iranskih sredstava.

Po izlasku iz aviona, Amerikanci koji su se vratili bili su zagrljeni od članova porodice i prijatelja s osmjehom i vidljivim emocijama, pokazuju videosnimci s aerodroma. Jedan od povratnika kratko je mahnuo malom zvjezdicom i prugom koja mu je uručena.

"Košmar je konačno okončan", kazao je Babak Namazi, govoreći dok je držao ruku oko svog brata Siamaka, koji se vratio u Fort Belvoir u Virdžiniji.

Ceremonija dobrodošlice uslijedila je nakon pažljivo koreografirane razmjene, dogovorene nakon višemjesečnih pregovora uz katarsko posredovanje, a koja je pokrenuta u ponedjeljak kada su sredstva koja su bila blokirana u Južnoj Koreji prebačena, preko Švicarske, u banke u Dohi.

Nakon što je transfer potvrđen, petorica američkih zatvorenika i dvoje rođaka poletjeli su katarskim avionom iz Teherana, u isto vrijeme kada su dvojica od pet iranskih zatočenika sletjela u Dohu na putu kući. Trojica Iranca odlučili su da ne idu u Iran.

Sporazum uklanja tačku trvenja između Sjedinjenih Država, koje označavaju Teheran kao sponzora terorizma, i Irana, koji Washington naziva "velikim sotonom".

Nejasno je, međutim, hoće li to približiti dva suparnika, koji su u sukobu već 40 godina, po svim drugim pitanjima, kao što su iranski nuklearni program i njegova podrška regionalnim milicijama ili američko vojno prisustvo u Zalivu i američke sankcije.

Oslobođeni Amerikanci uključuju dvojne američko-iranske državljane Siamaka Namazija (51) i Emada Sharqija (59), obojica, biznismeni, i Morada Tahbaza (67) ekologa koji također ima britansko državljanstvo. Dvojica od njih nisu javno identifikovana.

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je povratak zatvorenika kućama u izjavi u ponedjeljak, ali je njegova administracija također najavila nove sankcije.

"Nastavit ćemo da namećemo troškove Iranu zbog njegovih provokativnih akcija u regiji", rekao je on.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, koji je u New Yorku na godišnjoj Generalnoj skupštini UN-a, nazvao je zamjenu humanitarnom akcijom.

"To svakako može biti korak na osnovu koga će se u budućnosti moći poduzeti i druge humanitarne akcije", dodao je on.

Biden, demokrata, suočen je s kritikama republikanaca zbog sporazuma. Predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Michael McCaul, istaknuti republikanac, rekao je da bi transfer šest milijardi dolara mogao potaknuti Iran da privede više američkih državljana.

Bidenovi saradnici kažu da novac pripada Iranu i da se prenosi s ograničenih južnokorejskih računa na ograničene račune u Kataru, koji će pratiti trag gotovine kako bi osigurali da se troši na humanitarnu robu, a ne na robe pod američkim sankcijama.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Irana posebno su zategnuti od 2018. godine kada se tadašnji predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma usmjerenog na suzbijanje nuklearnih ambicija Teherana i pooštrio sankcije.

Washington sumnja da bi iranski nuklearni program mogao biti usmjeren na razvoj nuklearnog oružja, što Iran negira.

Američki državni sekretar Antony Blinken ostavio je otvorena vrata nuklearnoj diplomatiji, ali je sugerirao da ništa nije neizbježno.

Američki analitičari skeptični su u pogledu izgleda za napredak, posebno kada su u pitanju američki izbori koji se održavaju 2024. godine.

"Razmjena zatvorenika vjerovatno otvara put za dodatnu diplomatiju oko nuklearnog programa ove jeseni, iako su izgledi za postizanje dogovora vrlo udaljeni", kazao je Henry Rome iz Washington instituta za bliskoistočnu politiku, prenosi Reuters.