Svijet, Uncategorized

Krenula najveća i najkompliciranija distribucija vakcine u SAD

Tri kamiona napustila su sinoć postrojenje farmaceutske kompanije Pfizer u američkoj saveznoj državi Michigen, čime je zvanično otpočela najkompliciranija i najkompleksnija distribucija vakcine u SAD – one protiv koronavirusa koju je Pfizer razvio u saradnji sa nemačkim BioNTech-om, prenio je Glas Amerike.

Kamioni su objekat napustili 13. decembra ujutru u pratnji vozila koja ih osiguravaju. Doze vakcina skladište se na poseban način kako bi bila održana niska temperature na kojoj bi ih trebalo čuvati.

Sinoć krenula distribucija

Distribucija vakcine počinje trenutku kada Sjedinjene Države bilježe najviše brojke oboljelih i preminulih od kada je počela pandemija koronavirusa.

Od posljedica te bolesti u Sjedinjenim Državama dnevno život izgubi 2.400 građana – dok se ukupan broj smrtnih slučajeva približava broju od 300.000. Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins – broj oboljelih u SAD premašio je 16 miliona.

Federalne vlasti planiraju da prvih 2,9 miliona doza distribuiraju u 64 američke države, veće teritorije, gradove i pet agencija. Uprkos tome što vlasti organizuju proces – države odlučuju prioritete pri vakcinisanju.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je 11. decembra vakcinu koju su razvili američki proizvođač lijekova Pfizer i njemački partner BioNTech, za hitnu upotrebu. Pokazalo se da je vakcina efikasna u sprečavanju COVID-19 u kasnoj fazi ispitivanja.

Poslije saopštenja da je Pfizerova vakcina odobrena, započela je ogromna logistička operacija, u kojoj učestvuju federalna i državne vlade, privatne kompanije i zdravstveni radnici, kako bi se ograničene zalihe vakcine brzo distribuisale po Sjedinjenim Državama.

Američka federalna vlada planira da ubrza vakcinaciju u narednim nedjeljama, posebno ako uskoro bude odobrena vakcina kompanije Moderna Inc.

Distribuciju komplikuje činjenica da vakcina koju su razvili Pfizer i BioNTech mora da bude pohranjena i prenošena na temperaturama od oko minus 70 Celzijusovih stepeni. Pfizer je napravio posebne kontejnere za transport vakcina a senzori sa GPS-om pružaju kompaniji mogućnost da prati svaku isporuku i bude sigurna da su i dalje dovoljno ohlađene.

Vakcina je prvi put odobrena u Velikoj Britaniji početkom ovog mjeseca, a stanovnici te zemlje počeli su da vakcinišu 8. decembra.

Kanada je takođe odobrila vakcinu i očekuje da će započeti vakcinaciju narednih dana.

Bahrein, Meksiko i Saudijska Arabija također su odobrili upotrebu vakcine Pfizer.Povezani postovi: