Sport

Kriminalan učinak legendarnog Argentinca: Messi najgori napadač u ligama petice!

Fudbaler Paris Saint Germaina Lionel Messi igra prvu sezonu nakon odlaska iz španske Barcelone i neće je pamtiti po dobrom jer je u svim takmičenjima postigao samo devet pogodaka.

On je u prvoj sezoni u PSG-u osvojio titulu prvaka Francuske, a učestvovao je sa četiri pogotka u 23 odigrane utakmice što je daleko od njegovog renomea kojeg je imao u Barceloni.

Realizacija mu je kriminalno loša što se može vidjeti iz podataka o efikasnosti i realizaciji velikih šansi, pišu mediji. U posljednjoj sezoni za Barcelonu Messi je postigao 30 golova u 35 utakmica, prenosi BHRT.

Prema podacima "SofaScorea", legendarni Argentinac je igrač koji ima najslabiju efikasnost među svim napadačima koji igraju u pet najjačih liga Evrope, a da su pokušali da pogode iz minimalno 60 udaraca.

Njegov procent realizacije iznosi tek 5,4 odsto, odnosno Messi pogodak slavi nakon otprilike svakog 19. udarca prema suparnikovom golu.

Drugi na toj listi je napadač hrvatske reprezentacije i igrač njemačkog Hoffenheima Andrej Kramarić sa procentom od 5,7, a sljedi ga Burak Yilmaz iz francuskog Lillea s 5,8.

Ukoliko se u obzir uzmu samo velike šanse, Msesi je i tu najgori u konkurenciji 165 igrača iz "liga petice" koji su imali 10 ili više pokušaja iz takvih prilika.

Procent Mesijeve realizacije takvih šansi iznosi tek 8,3 odsto.