Politika

Krišto s lordom Peachom: Odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva iznimno dobri i prijateljski

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se danas u Londonu s lordom Stuartom Peachom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za zapadni Balkan.

Krišto je izrazila zadovoljstvo ponovnim susretom, nakon što je lord Stuart Peach boravio u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini, u decembru 2021. godine, kada se susreo i s članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čija je tadašnja članica bila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Zahvalila je Peachu na neizmjernoj podršci i pomoći koju Velika Britanija, kao prijateljska zemlja, godinama pruža BiH, te izrazila uvjerenje kako će se ta vrsta potpore nastaviti i u budućnosti.

Krišto je istaknula da je zadovoljstvo i čast prisustvovati uime Bosne i Hercegovine krunidbi britanskog kralja Charlesa III. i njegove supruge Camille u londonskoj Westminsterskoj opatiji.

Na sastanku je rečeno da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva iznimno dobri i prijateljski. Posebno je istaknut kontinuiran i intenzivan politički dijalog i sadržajna saradnja na brojnim područjima.

Krišto je pozdravila jaku političku, ekonomsku i sigurnosnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini. Značajna je intencija UK da kroz britanska investicijska partnerstva poveća ulaganja u infrastrukturu zapadnog Balkana. Dugoročno gledano, razvitak odnosa između BiH i UK leži u jačanju privredne saradnje, prije svega kroz privlačenje ulaganja iz UK kao i kroz transfer znanja i tehnologije.

Lord Stuart Peach naglasio je da je Velika Britanija duboko posvećena evropskoj sigurnosti. Dodao je kako je važnost mira i stabilnosti kako u BiH, tako i u regiji prioritet svih.

Krišto je istaknula kako su za prvih 100 dana rada Vijeća ministara načinjeni značajni koraci, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća evropskim integracijskim procesima. Kroz kontinuiran i intenzivan dijalog djelomično su se stabilizirale unutarnje političke prilike u BiH, što je omogućilo rekordno brzu uspostavu vlasti na državnom nkiou, a prije nekoliko dana i na razini Federacije BiH.

Također je rekla kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.