Politika

Krišto sa predstavnicima američkog ministarstva odbrane: Prilike u regiji opravdavaju snažniji angažman SAD

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu s delegacijom Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, koje je predvodila prva zamjenica pomoćnika ministra obrane za međunarodnu sigurnost  Tressa Guenov.

Predsjedavajuća Krišto je zahvalila američkoj administraciji na predanosti očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Kontinuirana podrška

Istodobno je iskazala zahvalnost na kontinuiranoj prijateljskoj podršci SAD institucijama BiH u provedbi reformi i integracijskim procesima. Naglasila je važnost jačanja dugotrajnog i obostrano korisnog partnerstva SAD-a i BiH.

Dodala je kako vanredne prilike u regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman SAD na prevladavanju postojećih prepreka i ubrzanju potrebnih reformi u procesu integracija BiH.

Krišto je izrazila očekivanje za nastavak proaktivne uloge SAD u BiH u podršci provođenju reforme izbornog zakonodavstva, ocijenivši je ključnom za funkcionalnost i stabilnost naše zemlje.

Tokom razgovora Krišto je naglasila opredijeljenost Bosne i Hercegovine evropskim integracijama i dodala kako unatoč složenom političkom sustavu, moramo činiti sve da ubrzamo proces evropskih integracija i na taj način osiguramo trajnu političku stabilnost i prosperitetnu budućnost zemlje.

Kazala je kako je BiH jedina zemlja koja sudjeluje u Akcijskom planu za članstvo (MAP).

Dodala je kako integracijske ciljeve možemo ostvariti isključivo kontinuiranim političkim dijalogom, konsenzusom, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem ustavnih nadležnosti svih razina vlasti i uspostavljenim mehanizmom koordinacije.

Snažna podrška je naglašena zajedničkim strateškim energetskim projektima.

Predsjedavajuća Krišto je informirala Guenov o radu i postignućima Vijeća ministara BiH, koje je održalo 21 sjednicu i razmotrilo više od 800 tačaka dnevnog reda.

Provedba reformi

Naglasila je kako, nakon prethodnih godina zastoja u provedbi reformi, sada ohrabruje suglasje u donošenju odluka o ekonomskim projektima i važnim  pitanjima u korist konstitutivnih naroda i svih građana BiH.

Sugovornice su razmijenile mišljenja o daljnjem jačanju bilateralne saradnje u području odbrane i sigurnosti, te važnim globalnim sigurnosnim izazovima, poput ruske agresije na Ukrajinu.

Krišto je kazala kako BiH, kao potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ispunjava svoje obaveze u praćenju stajališta zajedničke sigurnosne i vanjske politike Evropske unije.

Susretu je prisustvovao ambasador SAD u BiH Michael Murphy, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.