Svijet

Kriza kakva se ne pamti tri decenije prijeti da preraste u veliki rat: Avioni su u zraku, rakete lete s obje strane

Napetosti između Sjeverne i Južne Koreje u srijedu su dosegnule najvišu razinu u više od tri desetljeća. Pri čemu su obje strane lansirale projektile u more preko crte razgraničenja. Dok je Sjeverna Koreja ispalila i više od stotinu komada artiljerijskog streljiva na područje demilitarizirane zone.

Razmjena paljbe počela je u srijedu sjevernokorejskim lansiranjem najmanje 23 projektila u more. Od kojih je jedan pao manje od 60 kilometara daleko od obale Južne Koreje. Zbog čega su se u Južnoj Koreji prvi put nakon mnogo godina začule sirene za zračnu opasnost. Sporni projektil nije pao u teritorijalne vode, nego u južnokorejsku ekskluzivnu ekonomsku zonu. No prešao je sjevernu graničnu crtu, osporavanu crtu pomorskog razgraničenja između dviju Koreja.

Užareni odnosi Sjeverne i Južne Koreje

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol najavio je “brz i čvrst odgovor” na sjevernokorejsku “provokaciju” te naredio uzvratnu paljbu. Avioni južnokorejskog ratnog zrakoplovstva ispalili su tri navođena projektila zrak – zemlja u more sjeverno od sjeverne granične crte. Prema službenim izvorima, radilo se o preciznim krstarećim projektilima AGM-84H/K dometa do 270 kilometara.

“Predsjednik je zabilježio današnju sjevernokorejsku provokaciju kao učinkovit čin zadiranja projektila u teritorij, kršeći graničnu crtu prvi put od rascjepljenja”, objavili su iz ureda Yoon Suk-yeola.

Sjeverna Koreja ispalila je više od 100 komada artiljerijskog streljiva s pozicija na istočnoj obali države u demilitariziranu zonu. Kršeći tako sporazum iz 2018. godine kojim su se Pjongjang i Seul složili da neće izvoditi neprijateljske akcije u pograničnim područjima.

Do razmjene vatre došlo je u toku zajedničkih vojnih manevara SAD-a i Južne Koreje, operacije “Budna oluja” koja je počela u ponedjeljak. U sklopu zajedničkih vježbi sudjeluju stotine ratnih aviona koji simuliraju napade 24 sata dnevno.

Samo nekoliko sati prije nego što je Sjeverna Koreja ispalila svoje projektile Pjongjang je zahtijevao da Washington i Seul zaustave vježbe. Upozoravajući da se “vojna silovitost i provokacije više ne mogu tolerirati”.

Nuklearni eksperiment

Sjeverna Koreja je kasnije tokom dana potvrdila da su lansiranja odgovor na vojne vježbe. “Neumjereni potezi neprijateljskih snaga u smjeru vojnog sukoba stvorili su smrtno ozbiljnu situaciju na Korejskom poluotoku”, rekao je Pak Jong Chon, sekretar Centralnog komiteta sjevernokorejske Radničke stranke. U svojoj izjavi skrenuo je pozornost kako čak i ime vježbe asocira na “Pustinjsku oluju”. Rekao je kako broj uključenih aviona dokazuje da je vježba “agresivna i provokativna”.

Pjongjang je ove godine ispalio rekordan broj projektila – čak 56, gotovo dvostruko više nego 2019. kada je ispaljeno najviše projektila u bilo kojoj godini od 1985. Izvori iz Washingtona i Seula tvrde da je Sjeverna Koreja dovršila sve pripreme kako bi izvela novi nuklearni eksperiment, prvi nakon 2017. godine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare