mok kapitulirao

Kuda ovo vodi? Nećete vjerovati kojih je pet sportova uključeno u Olimpijske igre 2028.

Pet sportova, uključujući kriket i flag football bit će na programu Olimpijskih igara u Los Angelesu

Pet sportova, uključujući kriket i flag football bit će na programu Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028. godine, odlučio je u ponedjeljak Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

Organizatori su također predložili i lacrosse, squash i baseball-softball te dobili odobrenje na sastanku MOK-a u Mumbaiju.

Svaki grad domaćin, prema pravilima MOK-a, može zatražiti uključivanje nekoliko sportova za svoje izdanje Igara.

Kriket, koji ima veliku publiku u Indiji, ali i sve veću globalnu publiku, vraća se na Igre nakon više od jednog stoljeća. Prethodno se pojavio na Olimpijskim igrama 1900. godine.

Prijedlog organizatora Igara u Los Angelesu je da na turniru u kriketu Twenty20 bude po šest timova za muškarce i žene. T20 je kratki format igre.

MOK se nada da će uključivanjem kriketa privući veliku, novu olimpijsku publiku, posebno među azijskim obožavateljima ovog sporta.

Godišnji turnir indijske Premier lige u kriketu, s procijenjenom vrijednošću od 8,4 milijarde dolara, jedna je od najbogatijih liga u svijetu u svim sportovima. Nastavlja privlačiti najbolje svjetske igrače i trenere u Indiju.

Turnir se igra u istom T20 formatu u kojem će se igrati i u Los Angelesu 2028. godine.

"Flag football" je beskontaktni format američkog nogometa koji igraju ekiper od po pet igrača. Igra se sastoji od toga da umjesto da suparnike obaraju na tlo, odbrambeni tim mora ukloniti zastavicu ili pojas zastavice s nosača lopte ("deflagging").

Bejzbol se pojavio na nekoliko prethodnih igara. Dodan je programu u japanskom Tokiju 2020. nakon što je izostavljen 2012. i 2016. Međutim, neće biti dio Igara u Parizu.

Softball, ženska varijanta bejzbola, pojavio se na pet prethodnih izdanja ljetnih igara. Također je izostavljen s programa u Parizu.

Lacrosse se dvaput pojavio kao sport na Olimpijskim igrama - 1904. i 1908. godine, prenosi HRT.