Tehnologija

Kulminacija svemirske utrke: Branson odradio prvi let na rub svemira

Svemirska utrka, barem ona u privatnom sektoru na relaciji Branson-Bezos, dosegla je kulminaciju.

Bransonov Unity je usješno završio misiju i sletio na Zemlju.

Naime, britanski milijarder Richard Branson, otisnuo se sa još pet članova posad na VSS Unityju, proizvodu njegove kompanije Virgin Galactic Holding Inc (SPCE.N) u svemir. Na visini od 89 kilometara iznad pustinje u Novom Meksiku on i ostatak ekipe iskusili su nekoliko minuta bestežinskog stanja, a zatim se vratili na Zemlju. Let je trajao oko 90 minuta.

Ovo je 22. testni let u sklopu Bransonova svemirskog projekta, tek četvrti s posadom te prvi s punim sistemom predviđenih svemirskih putnika. Branson navodno ima jednu zadaću – evaluirati privatno iskustvo astronauta na njegovim letovima s ciljem poboljšanja putničkog iskustva za buduće korisnike.

Naravno, tu je i “reklamni moment” – privući buduće putnike tako što će na vlastitoj koži dokazati da je let potpuno siguran.

Tehničko-operativni segment iza Bransonova historijskog leta izgleda ovako. Unity je na početku “nosio” mnogo veći avion, i to do visine od 15 kilometara.

Nakon toga ju je otpustio te se pokrenuo njezin vlastiti raketni motor, zahvaljujući kojem će napreduje dalje, na visinu od otprilike 90 kilometara.Povezani postovi: