Ekonomija

Kupujete stan? Stambeni kredit je mogućnost za rješavanje ovog važnog životnog pitanja

Sigurno ste u životu više puta čuli kako je kupovina stambene jedinice za većinu kupovina najveće vrijednosti koju ćemo u životu obaviti. Pretežno je ovo tačna tvrdnja te potrebnu finansijsku podršku najčešće pronalazimo u kreditima poslovnih banaka. I kada se odvažite riješiti stambeno pitanje, bilo da kupujete stan ili gradite kuću, stambeni kredit je prava prilika.

Ipak, prije nego što se obratite bankama za kredit, dobro razmislite šta želite – koju lokaciju, koliko ste spremni izdvojiti novca (i na koji način), jeste li spremni nakon kupovine nekretninu dodatno uređivati i opremati.

Ako se dvoumite o, naprimjer, dvije stambene jedinice, pokušajte napraviti popis prednosti i mana svake nekretnine. Važno je da budete sigurni u svoju odluku jer se nekretnina obično kupuje na duže vrijeme. Zbog toga bi vaši kriteriji trebali biti zadovoljeni.

Proces realizacije kreditiranja

Stambeni kredit  možete iskoristiti za kupovinu postojeće stambene jedinice, kupovinu stambene jedinice u izgradnji ili izgradnju stambene jedinice. Međutim, postoji nekoliko ključnih stvari koje morate znati prije nego što zatražite procjenu vrijednosti nekretnine koja je dio procesa realizacije kreditiranja.

PROČITAJTE  Raport akcija uspješno završena: Naši čitatelji, partneri i prijatelji pomogli su javnu kuhinju za bebe

Nakon što ste sigurni da ste donijeli pravu odluku koju stambenu jedinicu želite kupiti, možete s prodavcem sklopiti i Predugovor o kupoprodaji nekretnine.

Zatražite od prodavca da vam na uvid dostavi svu dokumentaciju koju ima na raspolaganju kako biste imali više informacija o nekretnini, te lakše mogli predvidjeti ishod kreditiranja, a time i kupoprodaje.

Razgovarajte s bankarima, provjerite sve uvjete i zajednički zatvorite finansijsku konstrukciju. Banke odobravaju kredite samo za nekretnine sa potpunom i urednom vlasničkom dokumentacijom.

Ukoliko odlučite da kupovinu nekretnine finansirate iz sredstava kredita, a hipoteka na nekretninu je predmet obezbjeđenja kredita, neophodno je da procjenu izvrši ovlašteni sudski vještak građevinske ili arhitektonske struke.

Uslovi za hipotekarni kredit, koji uključuju iznos, ročnost, kamatnu stopu, dinamiku plaćanja, mogu varirati. Uslovi variraju ovisno o tipu imovine koja se daje pod hipoteku (glavna stambena jedinica, dodatna stambena jedinica).

PROČITAJTE  Njemačka privreda pretrpjela velike štete od početka pandemije: Hoće li se oporaviti?

Ugovor o kreditu

Kada su ispunjeni svi uslovi, kreće se u realizaciju kredita. Glavni dokument za stambeni kredit je ugovor o kreditu. Ugovor o kreditu između klijenta (osobe koja podiže kredit) i banke (zajmodavca) sadrži glavne odredbe, kao što je trajanje, iznos glavnice, kamatne stope, valutu, kamatnu stopu u slučaju kašnjenja, kaznene odredbe i uslove otplate.

Kreditna sposobnost je finansijski kapacitet osobe koja uzima kredit da otplati i glavnicu i kamatu kredita. Mjesečne rate ne trebaju obično biti veće od polovine bruto prihoda jednog domaćinstva ili sabranih plata. Ušteđevina ili depoziti u bankama mogu se uzeti u obzir za procjenu pogodnosti klijenta.

Kada su prikupljeni i dostavljeni svi neophodni pravni dokumenti, banka može staviti na raspolaganje sredstva kredita. Kada je kredit otplaćen, hipoteka se poništava, pri tome banka dostavlja dokumentaciju o okončanju otplate, a nosilac kredita zahtijeva od suda da se izbriše hipoteka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare