Vijesti

Lagumdžija: Drugostepeni postupak protiv Tadić i Debevca do kraja mjeseca

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija očekuje da će drugostepeni disciplinski postupak koji se vode protiv glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca biti završen do kraja septembra.

Lagumdžija je novinarima rekao da, nakon odluke drugostepenih disciplinskih komisija, postoji mogućnost žalbe i da bi, zavisno od toga da li će žalbe biti upućene na nekoj od narednih sjednica Savjeta, VSTS mogao odlučivati u trećem stepenu ovog postupka.

“U trećem stepenu, ako dođe do njega, može se donijeti samo odluka o vrsti i visini sankcije, a ne o tome postoji li krivica. To se najkasnije utvrđuje na drugom stepenu, a u trećem stepenu može biti rasprave i odluke samo o sankciji ako postoji žalba na takvu sankciju”, naveo je Lagumdžija.

PROČITAJTE  Tadić se sastala sa majkom Davida Dragičevića: Svi detalji razgovora

Lagumdžija je podsjetio da je iz Drugostepene disciplinske komisije, koja radi na disciplinskom predmetu protiv Tadić, isključio Mahmuta Švraku jer mu mandat u VSTV-u uskoro prestaje i da je to učinjeno da bi se izbjegla opasnost da prije prestanka njegovog mandata postupak ne bude okončan.

On je naglasio da bi onda sve što je Drugostepena disciplinska komisija radila “palo u vodu” i da bi sve moralo da bude pokrenuto iznova.

“U strukturu te komisije ponovo mora doći tužilac jer Drugostepena disciplinska komsija za tužioce mora imati u svom sastavu najmanje dva tužioca”, napomenuo je Lagumdžija.

On je dodao da ostali članovi Vijeća iz reda tužilaca nisu mogli biti članovi VSTV-a u Drugostepenoj komisiji, te da se čeka popuna iz reda tužilaca.

PROČITAJTE  Podnesene disciplinske prijave protiv predsjednika i potpredsjednice VSTV-a

“Danas je na dužnost za člana Savjeta stupio Sanjin Bogunić i već sam dao nalog odjeljenju da se pripremi odluka o njegovom imenovanju za člana Drugostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv Tadić”, rekao je Lagumdžija, prenosi Srna.Povezani postovi: