Vijesti

Lagumdžija o geopolitičkim izazovima i novim tehnologijama kroz primjer BiH na skupu “Ecosystems 2030”

La Koruna, Španija, je bila domaćin upravo  okončanog trodnevnog ekskluzivnog skupa  “Ecosystem 2030” na kojem je kao uvodničar na plenarnom panelu “Nove tehnologije i Geopolitički izazovi”  Zlatko Lagumdžija, zajedno sa Esko Ahom, bivšim premijerom Finske i čelnikom Nokie, predstavljao Madridski klub (Svjetsku Lidersku Alijansu).

Ecosystems 2030 je vodeći globalni interdisciplinarni forum lidera iz poslovne, akademske, inovatorske i društvene  sfere okupljenih oko istraživanja i oblikovanja ekosistema, novog životnog i radnog okruženja, koji će nastati u narednoj deceniji na temelju novih tehnologija, među kojima prednjače Vještacka inteligencija, Finansijske tehnologije, Autonomni sistemi, 3-D printanje i proizvodnja, Robotika i Virtuelna realnost.

Ovo je početak prvog poglavlja od 10 godišnjih konferencija koje će se fokusirati na predstojeće prilike i izazove koje donose nove tehnologije transformirajući ne samo poslovne organizacije širom svijeta već i životne prilike, funcionisanje nacionalnih država i  multilateralnih organizacija.

Govoreći na  plenarnom panelu o Geopolitičkim izazovima novih tehnologija, neizvjesnostima i promjenama koje zahvataju svijet, dr Lagumdžija je posebnu pažnju posvetio prijetnjama i prilikama koje imaju male i  zemlje u razvoju kao što je Bosna i Hercegovina. U mjeri u kojoj  zaustave  odlazak mladih ljudi iz zemlje i otvore im razumnu perspektivu, zemlje u razvoju se mogu lakše uključiti u novu svjetsku podjelu rada i znanja. Na taj način manje države istovremeno mogu   biti faktor globalne  stabilnosti kao i održivog razvoja  najranjivijih dijelova svijeta.

Zahvaljujući prirodi novonastajućih globalnih ekosistema zasnovanih primarno na obrazovanju i znanju, a tek potom na kapitalu, klasičnim tehnologijama i prirodnim resursima, zemlje u razvoju osmišljenim politikama mogu napraviti ubrzane razvojne iskorake. Kreativnost i umreženost  ne zahtijevaju velika klapitalna ulaganja i skupe tehnologije koje su karakterisale prethodni višedecenijske razvojne cikluse. Ta činjenica predstavlja šansu za zemlje kao sto je Bosna i Hercegovina koja u istorijskom, političkom i razvojnom smislu može biti slika svijeta u kojem ćemo svi zajedno živjeti.

Ovaj ekskluzivni skup, po pozivu je okupio stotinjak  učesnika i 50 uvodničara različitog profesionalnog profila, sa 6 kontinenata,   poslovnih i naučnih lidera firmi među kojima  su Google, Facebook, IBM, Amazon, SAP, Siemens, Samsung, WalMart, Zara, Volvo, General Electric, Sony Picture, JP Morgan, Mastercard, kao i međunarodnih organizacija Ujedinjenih Nacija, Svetskog Ekonomskog Foruma, Madridskog kluba – Svjetske Liderske Alijanse.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare