Ekonomija

Lagumdžija putem videolinka na konferenciji u Pekingu: Bez samodržive ekonomije ništa nije moguće

Povodom dana posvećenog malim i srednjim preduzećima (Small and Medium size Enterprises – SME) zbog njihove uloge u ispunjavanju održivih razvojnih ciljeva (SDG), ustanovljenog odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Kineska SME asocijacija, u saradnji sa Vanjskom trgovinskom komorom Kine, održala je u Pekingu Treću Svjetsku Konferenciju o malim i srednjim preduzećima.

Na poziv Kineske SME asocijacije dr. Zlatko Lagumdžija je putem videolinka održao uvodno izlaganje na plenarnom zasjedanju zajedno sa bivšim Premijerima Japana i Italije, Yukio Hatoyamom i Masimo Dalemom.

U svom obraćanju Lagumdžija je ukazao na ključnu ulogu SME kao generatora novog promišljanja samoodrživog razvoja u “postkorona eri”. U svakoj krizi se krije prilika za kreiranje boljeg svijeta u mjeri kojoj imamo zajedničke vrijednosti, odgovornost i ciljeve, djelujući brzo, pametno i ujedinjeni.

SME kao generator ekonomskog razvoja kreiraju radna mjesta, nove usluge i proizvode. Evropska investiciona banka procijenjuje da će u narednih 10 godina biti potrebno novih 600 miliona radnih mjesta i to uglavnom u zemljama u razvoju. Očekuje se da mala i srednja preduzeća generiraju 7 od 10 novih radnih mjesta. Međunarodna finansijska korporacija, IFC, procijenjuje da oko 65 miliona malih i srednjih firmi, od čega 40% u zemljama u razvoju, imaju neriješen problem finasiranja i nedostatak sredstava u iznosu od 5.200 milijardi odnosno 1.4 puta veći iznos nego je postojećih kreditnih linija za sva mala i srednja preduzeća zajedno.

Ekonomija nije sve ali bez samodržive ekonomije u današnjem svijetu ništa nije moguće. Nijedna ekonomija nije dugoročno održiva bez inovativnosti i SMEs. Inovativne politike trebaju biti komplementarne politikama usmjerenim ka SMEs.

Dr. Lagumdžija je kao primjer ukazao na neke od politika koje stimuliraju inovativnost SME i koje se u velikoj mjeri zasnivaju na finasijskoj podršci istraživanjima i razvoju i saradnji sa većim korporacijama, univerzitetima i naučno istraživačkim i tehnološkim organizacijama. Veća ulaganja u obrazovanje a naročito u STEM discipline (Nauka, Tehnologija, Inžinjering i Matematika) su u sve većoj korelaciji sa visokom inovativnosti i uspješnosti SME.

„Nova normalnost“ u “postkorona eri”, ne znači samo izlazak iz krize nego i stvaranje radikalno boljeg svijeta na bazi zajedničkog liderstva, vizije, vrijednosti, znanja i održive ekonomije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare