nevjerovatno

Skandal na polumartonu – trojica trkača pustila kineskog predstavnika da pobijedi


Polumaraton u Pekingu je pod istragom nakon što su tri trkača pustila kineskog predstavnika da pobijedi.

U trčanju od 13 milja (polumaraton) u nedjelju pobijedio je He Jie, član kineskog tima i nacionalni rekorder u maratonu.

No, čini se da snimak pokazuje kako tri trkača - Dejene Hailu Bikila iz Etiopije, kao i Robert Keter i Willy Mnangat iz Kenije - usporavaju i puštaju ga da trči ispred njih.

Jie, 25-godišnji trkač, pobijedio je u polumaratonu u vremenu 1:03:44, samo jednu sekundu ispred spomenutog trojca.

Mnangat je kasnije za South China Morning Post rekao da je pustio He da pobijedi "jer mi je prijatelj".

Također je dodao da za to nije dobio nikakvu novčanu nagradu.

Rekao je kineskim državnim medijima nakon utrke:

"Nikad prije nisam sudjelovao u polumaratonu, pa sam ovaj put želio postaviti lični rekord."

Organizator događaja, Pekinški centar za upravljanje sportskim takmičenjima i međunarodnu saradnju, rekao je da istražuje incident.

World Athletics (Svjetska atletska federacija) za Sky News je potvrdio da su svjesni snimaka koji kruže internetom s pekinškog polumaratona ovog vikenda.

"Razumijemo da relevantne lokalne vlasti trenutno provode istragu. Integritet našeg sporta je najveći prioritet u Svjetskoj atletici, dok je ova istraga u toku, ne možemo dati daljnje komentare", naveli su iz ove organizacije.

Trčanja na daljinu u Kini u prošlosti su bila obilježena kontroverzama: na polumaratonu u Shenzhenu 2018. viđeno je 258 trkača kako varaju i idu prečacima.

Godine 2021. 21 trkač je umro tokom planinske maratonske utrke u sjeverozapadnoj Kini zbog ekstremnih vremenskih uvjeta.