još tri dana

Lagumdžija u Rijadu lobirao za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Šef Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija protekli vikend boravio je u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, gdje je učestvovao na skupu visokog nivoa i konferenciji u organizaciji UN Alijanse civilizacija, Kralj Fejsal Centra i NGIC-a.

Uoči povratka u New York Lagumdžija je bio uvodničar na skupu visokog nivoa “Globalne neizvjesnosti: Šta je pred nama i Bliski istok” posvećenog klimatskim promjenama i mapi puta za predatojeći COP29, a moderirao je i poslednju sesiju Skupa o nastupajućoj eri vještačke inteligencije.

Osim učešća na konferenciji, Lagumdžija je boravak u Rijadu iskoristio za nastavak diplomatskih aktivnosti koje se odnose na rezoluciju o genocidu u Srebrenici i tim povodom obavio je niz sastanaka sa visokim zvaničnicima koji mogu biti od velike koristi za rezultate glasanja za tri dana na sjednici Generalne skupštine UN-a.

"A sada nazad za New York. Ponovo dan i noć u avionu, pa onda tri dana do prebrojavanja glasova. Sretno", poručio je Lagumdžija.

Tokom boravka u glavnom gradu Saudijske Arabije Lagumdžija se, između ostalog, sastao sa princom Turkijem Al Faisalom, predsjednikom Kralj Fejsal centra za istrazivanje i islamske studije, Waleedom Elkhereijijem, zamjenikom ministra vanjskih poslova Saudijske Arabije, Miguelom Angelom Moratinosom, visokim predstavnikom za Alijansu civilizacija UN i podsekretarom generalnog sekretara UN-a i Amre Musom, bivšim generalnim sekretarom Arapske lige i ministrom vanjskih poslova Egipta.

Kako je Lagumdžija naveo, razgovarali su o konkretnoj podršci UN rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda na kojoj će biti razmatrana rezolucija o genocidu u Srebrenici zakazana je za 23. maj.