Svijet

Lavrov: Bit ću iskren. Rusija ne želi da vidi vojnike SAD u centralnoj Aziji

Rusija ne želi da vidi američke vojnike u državama centralne Azije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“Ne, biću iskren sa vama. Prije svega, imamo zajednički bezbjednosni prostor i na tom prostoru postoje određene obaveze. Mislim o Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) koja podrazumijeva saglasnost svih saveznika po pitanjima koja se tiču raspoređivanja stranih snaga na njihovoj teritoriji”, rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje da li bi Rusija željela da vidi američke vojnike u centralnoj Aziji, prenosi agencija Tass.

Lavrov je objasnio da je glavni razlog nedostatka želje da vidi američke snage u ovom regionu njihova težnja da rasporede dio sopstvenih snaga infrastrukture, naoružanja i vojske, kako bi po potrebi odatle izvodile napad na Avganistan.

Ministar je dodao da Moskva sumnja da je neka od zemalja Srednje Azije zainteresovana da postane meta razmještajući na svojoj teritoriji američku vojsku koja se povukla iz Avganistana.

“Ako mislite da je neka od zemalja, bilo da je iz centralne Azije ili negdje drugdje, zainteresovana da postane meta kako bi Amerikanci zadovoljili neke svoje inicijative, čisto sumnjam da ikome to treba”, objasnio je Lavrov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare