Svijet

Lavrov otkrio nove ciljeve Rusije: Geografija se promijenila. Više nije samo u pitanju Donjeck i Lugansk

Zapadna isporuka oružja dugog dometa Ukrajini proširit će ciljeve “specijalne operacije” ruske vojske izvan istočnih ukrajinskih regiona.

“Sada je geografija drugačija“, rekao je Lavrov u intervjuu za rusku državnu televiziju RT.

Dodao je kako nisu u pitanju samo regije Donjecka i Luganska, koje je Moskva proglasila nezavisnim u februaru, neposredno prije nego što je Rusija započela rat u Ukrajini.

“Tu je i oblast Herson, region Zaporožja i niz drugih teritorija i ovaj proces se nastavlja dosljedno i uporno”, dodao je on, spominjući područja u južnoj i jugoistočnoj Ukrajini.

Analitičari već dugo govore da Rusija želi zauzeti pomenuta područja kako bi osigurala most prema Krimu, ključnom ukrajinskom poluostrvu koje Rusija anektirala od 2014. godine.

Lavrov je upozorio da će se zbog toga što Zapad šalje više oružja dugog dometa u Ukrajinu, geografski ciljevi ruskih trupa pomjeriti “još dalje” od sadašnje linije.

“Zato što ne možemo dozvoliti da dio Ukrajine, koji bude kontrolisao (Volodimir) Zelenski ili ko god ga zamijeni, posjeduje oružje koje će predstavljati direktnu prijetnju našoj teritoriji i teritoriji onih republika koje su proglasile svoju nezavisnost, onih koji žele da sami odrede svoju budućnost”, poručio je Lavrov.

Zapadne zemlje nisu poslale trupe u Ukrajinu, ali jesu oružje kako bi pomogle toj zemlji u borbi protiv rata koji je protiv nje pokrenula susjedna Rusija.

Prema podacima UN-a, u ratu je poginulo najmanje 5.110 civila, raseljeno je više od 15 miliona, dok je više od 8,4 miliona pobjeglo u druge zemlje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare