Politika

Lažni optimizam Johanna Sattlera?

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler izjavio je danas u Sarajevu da nije pitanje hoće li, već kada će zemlje zapadnog Balkana postati dio EU.

Na otvaranju panel diskusije “Inicijativa, angažman, entuzijazam – Kroz građanski aktivizam ka jačanju demokratije u BiH i regionu”, Sattler je rekao da je to jasna poruka jučerašnje posjete predsjedavajuće Evropske komisije Ursule von der Leyen.

– U Bosni i Hercegovini i regionu postoji tradicija građanskog aktivizma i zato je važno uključiti te glasove u raspravu o budućnosti Evrope – naveo je Sattler. 

Predsjednica Udruženja “Oštra nula” iz Banje Luke Milica Pralica istakla je da je za dostizanje standarda EU neophodno da građani počnu da se edukuju o svojim građanskim pravima i šta mogu učiniti po pitanju korupcije i nepotizma.

Aktivista pokreta “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović poručio je da ovaj region ima da ponudi puno više od bujanja nacionalizma, a to je optimizam, nada i ustajanje protiv nepravde i problema budućnosti.

Panel diskusija je okupila predstavnike civilnog društva iz BiH i regije kako bi razmijenili najbolje prakse, ideje i izazove u oblasti građanskog angažovanja i istražili načine njegovog integrisanja u proces donošenja javnih politika.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare