Nauka

Ledenjaci se tope i oslobađaju tone bakterija. Neke bi mogle biti opasne za ljude

Ledenjaci se tope i oslobađaju tone bakterija.

Naime, ogromne količine bakterija bi zbog topljenja ledenjaka mogle završiti u svjetskim morima, upozoravaju znanstvenici. Među njima bi se mogli naći i potencijalno opasni patogeni, javlja BBC.

Ledenjaci su velike mase leda formirane stotinama ili hiljadama godina. Zbog klimatskih promjena sada se tope zabrinjavajućom brzinom.

Ledenjaci se tope i podižu razinu mora

Zbog njihovog topljenja podigla se i razina mora, prenosi Index. Istraživači sa Univerziteta Aberystwyth proučavali su vodu s ledenjaka širom Europe, Sjeverne Amerike i s dva mjesta na Grenlandu.

Kažu da je njihova studija još jednom pokazala da se što prije moramo uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama.

Istraživački tim procjenjuje da bi kroz sljedećih 80 godina u vodu moglo biti otpušteno više od 100.000 tona mikroba. Taj broj može se uporediti s brojem svih ljudskih stanica na Zemlji.

Mikrobiolog dr. Arwyn Edwards kazao je da je ovo istraživanje prvi put pokazalo koliko je zapravo mikroorganizama "zarobljeno" u ledenjacima.

"Broj otpuštenih mikroorganizama ovisit će o tome koliko će se brzo topiti. To jest, koliko brzo će se zagrijavati planet", dodao je Edwards.

Izračuni tima temelje se na "umjerenom" scenariju zatopljenja. Razvio gas je međunarodni panel klimatskih stručnjaka IPCC.

Temperatura Zemlje će porasti

Oni procjenjuju da će temperatura na Zemlji do 2100. godine u prosjeku porasti za 2 do 3 stepena Celzijusa.

Povećanjem dotoka vode s ledenjaka u svjetske rijeke, jezera i mora mogla bi se značajno pogoršati kvaliteta vode, objašnjava Edwards.

No, nakon nekoliko desetljeća ledenjaci će se potpuno otopiti.

"Na svijetu postoji oko 200.000 slivova koje napaja ledenjačka voda. Neki od njih vrlo su osjetljiva okruženja slabo razvijena po pitanju hranjivih tvari", tvrdi on.

"Drugi su pak izvor prihoda za milijarde ljudi čiji opstanak ovisi o vodi koja dolazi iz ovih ledenjaka. Ledenjake smatramo ogromnim zalihama vode. Ali, trebamo biti svjesni da su oni također posebni ekosistemi", dodao je on.

Kaže da u ledenjacima postoje hiljade mikroorganizama. Neki bi mogli biti opasni za ljude.

"Rizik za to je vrlo malen. Međutim, i dalje je potrebno to detaljno istražiti", zaključuje Edwards.

Slično kaže i istraživač ledenjaka dr. Tristram Irvine-Fynn.

"Tokom sljedećih par desetljeća dogodit će se topljenje ledenjaka. Moramo poraditi na svom znanju o stanju i sudbini ovih ekosistema.

Kada to budemo bolje razumjeli, bolje ćemo moći predvidjeti utjecaj klimatskih promjena na ledenjake i mikroorganizme koje će njihovo topljenje otpustiti u okoliš", rekao je Irvine-Fynn.

Otkrića ovog istraživanja objavljena su u časopisu Nature Communications Earth & Environment.