HOKEJ NA LEDU

Legenda Chelseaja ispisala historiju: Nakon fudbalske karijere stao na klizaljke i ostvario dječački san

Igrao je za nekoliko poluprofesionalnih ekipa prije nego što se pridružio Belfast Giantsima na posudbi
FOTO: Screenshot/X/ PurelyFootball

Petr Cech (41) ispisao je historiju britanskog sporta. Slavni češki golman, u 126 navrata reprezentativac koji je sa Chelseajem osvojio čak 17 velikih trofeja, debitovao je u profesionalnoj hokejaškoj ligi. Otkako se povukao iz fudbala 2021., Cech je slijedio svoj dječački san i vratio se hokeju na ledu.

Igrao je za nekoliko poluprofesionalnih ekipa prije nego što se pridružio Belfast Giantsima na posudbi. U svome debiju sačuvao je mrežu. U pet minuta koliko je proveo na ledu upisao je i jednu odbranu, a istovremeno je postao prvi sportista u Velikoj Britaniji koji je profesionalno igrao oba sporta.

Petr Cech (41) ispisao je historiju britanskog sporta. Slavni češki golman, u 126 navrata reprezentativac koji je sa Chelseajem osvojio čak 17 velikih trofeja, debitovao je u profesionalnoj hokejaškoj ligi. Otkako se povukao iz fudbala 2021., Cech je slijedio svoj dječački san i vratio se hokeju na ledu. Igrao je za nekoliko poluprofesionalnih ekipa prije nego što se pridružio Belfast Giantsima na posudbi. U svome debiju sačuvao je mrežu. U pet minuta koliko je proveo na ledu upisao je i jednu odbranu, a istovremeno je postao prvi sportista u Velikoj Britaniji koji je profesionalno igrao oba sporta. Hokej na ledu, a ne fudbal, bila je prva ljubav slavnog golmana. "Istina ja da sam želio igrati hokej na ledu, ali nisam si mogao priuštiti opremu. Tata me odveo na fudbalski trening jer je znao da su to samo par kopački i to je bilo to! Onda sam kasnije postao golman pa su i meni trebale rukavice", otkrio je uz smijeh. "Pokušao sam trenirati i jedno i drugo, ali kad dođeš u određene godine nemaš vremena. Prije sedam godina vratio sam hokej na ledu u svoju rutinu. Kako sam postajao bolji, počeo sam igrati i krenulo je dalje", otkrio je Cech za Belfast Telegraph.

Hokej na ledu, a ne fudbal, bila je prva ljubav slavnog golmana.

"Istina ja da sam želio igrati hokej na ledu, ali nisam si mogao priuštiti opremu. Tata me odveo na fudbalski trening jer je znao da su to samo par kopački i to je bilo to! Onda sam kasnije postao golman pa su i meni trebale rukavice", otkrio je uz smijeh.

"Pokušao sam trenirati i jedno i drugo, ali kad dođeš u određene godine nemaš vremena. Prije sedam godina vratio sam hokej na ledu u svoju rutinu. Kako sam postajao bolji, počeo sam igrati i krenulo je dalje", otkrio je Cech za Belfast Telegraph.