Sport

Legendarni Sergej Bubka spašava ukrajinske sportiste: Teško je, jako je teško…

Legendarni ukrajinski atletičar Sergej Bubka, koji je sada predsjednik Olimpijskog komiteta Ukrajine, u komunikaciji s Međunarodnom olimpijskom komitetu je rekao da sve svoje vrijeme posvećuje spašavanju ukrajinskih sportista koji su se našli usred rata u ruskom napadu na zemlju.

"U suštini sam pogođen onim što se dešava u mojoj zemlji i pozivam sve da odmah zaustave ovaj rat", rekao je on u intervjuu koji je preuzela francuska novinska agencija AFP.

U svojoj sadašnjoj ulozi bivši legendarni skakač s motkom, koji je šest puta osvajao naslove svjetskog prvaka i nekoliko puta rušio svjetski rekord u toj disciplini, pomaže ukrajinskim atletičarima.

"Svake sekunde, svakog dana, svoju energiju posvećujem lociranju sportista, trenera i njihovih porodica i pronalaženju kako im najbolje možemo pomoći", rekao je.

Kako je objasnio, neki sportisti su se našli usred ratnog vihora na područjima u centru ruskog napada.

"Sve je to jako teško, s nekima stalno gubimo kontakt i jako smo zabrinuti za njihovu sigurnost. Ostalima izvan zemlje potrebni su različiti oblici pomoći kako bi nastavili da se takmiče", kazo je Bubka.

Za njega je važno da ukrajinski sportisti mogu da nastave da učestvuju na takmičenjima širom svijeta.

"Naši sportisti mogu inspirisati druge pokazujući otpornost Ukrajinaca, a istovremeno dijele poruku solidarnosti i mira", rekao je, ukazujući na slučaj ukrajinskog paraolimpijskog tima, koji je završio na drugom mjestu na nedavnim Igrama u Pekingu.

"Želimo da se naša zastava vihori i da se naša himna svira na svim takmičenjima širom svijeta", zaključio je Bubka, prenosi STA.