Region

Ludi govor Zorana Milanovića na Alki: Spominjao BiH, Kur'an, Turke, “srpski svet”, Ruse

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način jer Turci više nisu neprijatelji pa želi vjerovati da oni razumiju probleme Hrvata u BiH te da bismo cijenili pomoć, piše net.hr.

Predsjednik je u govoru za Sinjsku Alku rekao kako su se Alki slične trke trčale u gradovima diljem Dalmacije, ali jedino u Sinju su opstale i na 307. godišnjicu Alke i na 27. godišnjicu veličanstvene i časne pobjede Hrvatske vojske, bratstvom dalmatinskih, hercegovačkih i bosanskih Hrvata u Oluji.

Ustvrdivši kako ta tradicija i dalje živi, rekao je da njoj moramo biti vjerni, ali isto tako trebamo znati da je treba tumačiti na umjeren, primjeren i odmjeren način.

“Vojvodo, časni sude, narode ponosne cetinske, dalmatinske, hrvatske krajine; Sinju, grade zlatni buzdovane od davnine junački megdane, ti slaviš Alku koja se utkala u genetski kod naroda. Naroda koji ima svoj junački i nježni, marijanski dio, naroda koji slavi Gospu Sinjsku, svoju madonu. Ona je postala čudotvorna ne zato što se na zidinama starog grada ukazala kršćanima ili ako hoćete našima, već upravo suprotno: osmanlijama koji su jurišali na Sinj, a onda je se uplašili i pobjegli. A muslimani štuju Mejremu, jedinu ženu koju spominje Kur‘an, baš kao i kršćani”, rekao je Milanović.

“Vremena su danas druga. Turci i Osmanlije danas više nisu neprijatelji, želimo vjerovati da su prijatelji. Želimo vjerovati da razumiju probleme i poteškoće hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini danas, koje nisu kao one prije 300 godina, ali postoje, i pomoć bismo cijenili”, dodao je.

O dolasku Pahora

Također, Milanović je posebno istaknuo i prisustvo slovenskog predsjednika Boruta Pahora, prvog predsjednik druge države koji je došao na Alku. Naveo je kako je Pahor učinio puno za dobru vjeru i dobar duh između Hrvatske i Slovenije. 

“Ovih dana vidimo da slovenska vlada konačno, nakon sedam godina nerazumijevanja skida te ružne žičane ograde koje su dijelile Hrvatsku i Sloveniju i čije žrtve su bili ljudi, ali i nesretne divlje životinje i blago. Viteški je bilo to maknuti, na neki način u duhu Alke”, rekao je Milanović.

Pozdravio je tu “otvorenost i brisanje nepotrebnih granica između bliskih i prijateljskih naroda” i rekao kako mu je zato naročito drago i toplo pri srcu da je danas ovdje predsjednik Slovenije, a okupljeni su na njegovu zamolbu pozdravili Pahora pljeskom.

Maslačak na vjetru

Predsjednik Hrvatske se dotakao i situacije u svijetu za kojeg je rekao da je danas kao maslačak na vjetru.

“Samo se bojim da neko ne kihne i da sve ne odleti. Svijet danas u kojem svako vidi svoj svijet ili svet – ruski, srpski, ja ovdje vidim hrvatski, dalmatinski svijet. To je naš svijet, topao, nasmijan, razdragan, dobre volje i s ovakvim svijetom možemo biti mirni da će nas i za 300 godina biti”, poručio je na kraju predsjednik.

Milanović se u svom govoru osvrnuo i na historijski i tradicijski aspekt Alke, istaknuvši posebnost toga kraja u dualitetu Alke kao muške, ratničke, grube discipline koja se utkala u genetski kod naroda te s druge strane nježni, marijanski, materinski dio vezan uz Gospu Sinjsku.

Alku na kojoj je ove godine pobijedio alkar Frano Ivković pratili su brojni uzvanici, među kojima su bili premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare