dikator i navijač

Lukašenko poručio sportistima: Prebijte protivnike na Olimpijskim igrama

Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je u utorak bjeloruskim sportašima koji sudjeluju na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnim statusom da prebiju svoje protivnike.

“Ako ste odabrali i idete tamo pod neutralnim statusom, prebijte ih, pokažite im da ste pravi Bjelorusi”, izjavio je Lukašenko, citiran u saopćenju za javnost predsjedništva.

Tokom posjeta bjeloruskoj regiji Mogilev, stanovnici su pitali Aleksandra Lukašenka što misli o ovom sudjelovanju pod neutralnim statusom, navodi se u izvještaju objavljenom na web stranici bjeloruskog predsjedništva, prenosi Index. "Na sportašu je da izabere. Ako odluči sudjelovati na Olimpijskim igrama, bit će još žešći. Jer shvaćate da stanje duha i ljutnja nisu od male važnosti u sportu. Vi ste Bjelorus i kada izađete kao pobjednik, to je dobar način da ih politički udarimo u lice”.

Diktator koji je otvorio državu Rusima

Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, iskorijenio je sve oblike oporbe u svojoj zemlji, potiskujući mirni masovni pokret 2020. Navikao je i na ispade, kao kad je s kalašnjikovom u ruci paradirao pred prosvjednicima koji se protive njegovoj vlasti, nazivajući ih "štakorima".

U februaru 2022. otvorio je Bjelorusiju ruskoj vojsci kako bi mogla izvršiti invaziju na Ukrajinu sa sjevera. Bjelorusija je isključena kao država s Igara zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, a njeni sportisti se natječu pod neutralnim statusom, bez himne, zastave i nacionalnih obilježja.