govorio za raport

Lunić: BiH je blizu NATO-a, ali ruski utjecaj koji se ogleda preko secesionističke retorike Dodika i njegove franšize ruskog svijeta može biti incidentan

"U ovom trenutku mislim da političari zanemaruju geopolitičku situaciju", cijeni sagovornik Raporta

Jučer je na pres-konferenciji predsjednik RS Milorad Dodik odigrao još jednu svoju predstavu za široke narodne mase RS, odnosno svoje birače, a danas je najavio (opet) kandidaturu za (opet) predsjednika RS. Obrušio se jučer Dodik na Jamesa O'Briena, pomoćnika državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena, koji je boravio u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji, a sve s pružanjem podrške suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Povod za ovaj Dodikov igrokaz jeste što ga je O'Brien prethodno direktno prozvao za kriminal i korupciju sve s finansijskim obezbjeđivanjem porodice Dodik.

Kad je O'Brien bocnuo u neuralgične tačke Milorada Dodika, predsjednik nije ostao imun, pa uzvratio vrijeđanjem i pljuvanjem u svom stilu.

Obično piskaralo

"O'Brien nije tumač Dejtonskog sporazuma. Lažno se predstavlja kao neko ko je moćan. U Dejtonu je bio obično piskaralo… Došao je u BiH da otvori još jedno žarište i unese nestabilnost u trenutku kada su strane u BiH pokušala da postignu dogovor… U sporazumu, kada je potpisan i predat BiH, rečeno je da su strane dva entiteta, RS i FBiH, i da su one jedine koje mogu da tumače i mijenjaju Dejtonski sporazum. Nigdje ne piše da je to smutljivac O'Brien… Dejtonski sporazum nije u vlasništvu SAD, oni prave najveću bljuvotinu ovdje oko Dejtona, žele napraviti unutarnju BiH koju mi nećemo… Pa ko sti ti, čovječe? Ko je tebe bilo šta pitao?", opleo je Dodik po O'Brienu.

Pored O'Briena u Sarajevo je stigla i visoka delegacija NATO-a, s Mirceaom Geoanaom na čelu. Dodik nije mogao a da ne uputi poruku i NATO-u.

"Koje NATO-integracije? Ukinuta je komisija za integraciju i napravljena ona za saradnju. Rečeno je da to ne podrazumijeva članstvo. Nama nije najbolje u NATO-savezu. NATO je ubijao naše ljude ovdje. Kad je tako dobro u Evropi, šta se onda to dešava u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj? To je slučajno? Pa, nije. Kome vi to prodajete? Mi i dalje ostajemo opredijeljeni za EU, ali to nije put koji potcrtava Amerika", zagalamio je Dodik.

Koliko ustvari Dodik ima prostora i načina da utiče na bh. put u NATO i koliko smo daleko od Alijanse, pitali smo Nikolu Lunića, izvršnog direktora Savjeta za strateške politike iz Srbije.

Nikola Lunić

Nema potencijala za sukobe

"U prvom redu, za NATO je region Zapadnog Balkana od strateškog značaja, kao što su rekli na proteklom samitu. Potom da je ulazak u NATO, osim standarda koje treba doseći u vezi s interoperabilnosti, u principu politička odluka. Lično smatram da je BiH blizu NATO-a, međutim, ruski utjecaj koji se ogleda preko secesionističke retorike Milorada Dodika i njegove franšize ruskog svijeta može biti incidentan, jer u regionu Zapadnog Balkana nema potencijala za bilo kakve sukobe, pogotovo ne u ovakvom geopolitičkom trenutku", govori Lunić za Raport.

Međutim, nastavlja naš sagovornik, to ne isključuje mogućnost nekih incidenata "koje nesavjesni političari tragajući za što boljim modelom unapređenja ličnog rejtinga zanemaruju".

Sudeći prema opetovanim reakcijama Milorada Dodika, postavljamo pitanje koliko su i političari (ne)svjesni važnosti članstva u NATO?

"To je veoma značajno pitanje. U ovom trenutku mislim da političari zanemaruju geopolitičku situaciju i da se fokusiraju na unutrašnju politiku i postizanje kohezije vlastitog biračkog tijela, a onda i postizanje što boljeg političkog rejtinga. U tu svrhu plasiraju određenu populističku retoriku koja odgovara dijelu stanovništva, njihovim mitomanijama i zabludama koje vole da čuju i da se utapaju u vlastitim iluzijama", cijeni sagovornik Raporta i dodaje da se i Srbija i BiH nalaze u lavirintu između interesa i emocija, "emocije bi svakako trebale staviti postrani kad se odlučuje o budućnosti ne samo zemlje nego i njene perspektive".

No, dobro, galamio Dodik ili ne, barem dosad ništa nije stopirao kad su u pitanju euroatlantske integracije. I to puno govori.