Sport

Lyon se igra sa vatrom – Ostaju bez najvećeg talenta ikad?

Mladi fudbaler Lyona i jedan od najvećih talenata francuskog fudbala Rayan Cherki sve je nezadovoljniji u klubu i uskoro bi mogao da ga napusti.

Lyon puca po šavovima. Daleko su od svog standardnog nivoa i bitke za Ligu prvaka, financijska situacija nije ni blizu idealne, a pojedini igrači nezadovoljni su statusom u klubu. Uvijek ima takvih, ali rijetko su to oni najtalentovaniji, pred kojima je karijera i koji su projektovani kao nosioci tima u budućnosti, oni oko kojih bi trebalo da se gradi ekipa.

Rayan Cherki trenutno ima takvu sudbinu. Osamnaestogodišnjak je jedan od najtalentovanijih igrača Lyonove akademije koji su ikada viđeni i predviđa mu se svijetla budućnost.  No, za sada ne ide kako je planirano i epilog bi mogao da bude njegov odlazak.

Trener Peter Bosz nema mnogo povjerenja u njega. Cherki, prema pisanjima "L'Equipa" pokušava na sve načine da pokaže da zaslužuje minutažu. Ostaje duže na treninzima kako bi što više radio na svojoj fizičkoj spremi, navikava se da igra na krilnoj pozicji, što po vokaciji nije, već je klasičan kreator, te se nadao da će Peter Bosz nagraditi njegov trud. No, to nije bio slučaj. Uprkos izostanku trojice napadača zbog učešća na Afričkom kupu nacija, Cherki nije igrao protiv Troisa minulog vikenda već je čitav meč proveo na klupi.

To ga je razljutilo, navelo da razmišlja o potencijalnom odlasku, svega 18 mjeseci prije isteka ugovora. Nekoliko klubova širom Evrope, ali i Francuske se raspituje za njega, međutim, mladi reprezentativac "galskih pijetlova" bi najradije ostao i bio centralna figura Lyonovog projekta u budućnosti. 

Lyon je proizveo gro talentovanih fudbalera u prošlosti, a prethodnih godina sjetit ćemo se samo Nabila Fekira i Corentina Tolisoa kao najtalentovanijih. Tamo su blistali i Memphis Depay i Mariano Dijaz, no oni nisu polaznici njihove akademije.

Olako su se odrekli, recimo, Amina Gurija koji je 2020. godine napustio klub i blista noseći dres Nice u ovoj sezoni.

Cherki je ove sezone odigrao svega 290 minuta u Ligi 1, a kada se to raspodijeli na 13 mečeva na kojima je bio na terenu dobije se prosjek od nešto više od 20 minuta, što je za ovog momka malo.