Svijet

Macron potrešen: Situacija oko aerodroma u Kabulu je krajnje napeta

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je situacija oko zračne luke Kabul trenutno “veoma napeta”.

– To nas dovodi do toga da moramo savjetovati svaku osobu da bude maksimalno oprezna u situaciji nad kojoj nemamo kontrolu – rekao je Macron, javlja BBC.

Macron je rekao da, uprkos napadu, Francuska namjerava nastaviti svoju operaciju evakuacije, sve dok se može garantovati sigurno okruženje.

– Već nekoliko dana Francuska, zajedno s drugim saveznicima, čini sve od sebe da pomogne u ovakvoj situaciji, a mi ćemo to i dalje činiti – rekao je.

Francuska je do sada evakuirala 115 francuskih državljana i 2.000 Afganistanaca, a također su saopćili da će francuski posljednji avion poletjeti sutra navečer.

Dvije eksplozije dogodile su se ranije danas u međunarodnoj zračnoj luci Kabul, i prema trenutnim podacima radi se o samoubilačkim napadima.

Jedna eksplozija dogodila se na ulazu u kabulsku zračnu luku, kod tzv. Abbey Gatea. Potvrđena je i druga eksplozija koja se dogodila kod hotela Baron, od zračne luke udaljenog nekoliko stotina metara. 

– Možemo potvrditi da je eksplozija posljedica složenog napada koji je rezultirao brojnim američkim i civilnim žrtvama – rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare