Politika

Macron: Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice

Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija. Ova neizbrisiva mrlja na našem zajedničkom sjećanju tjera nas da tražimo istinu i pravdu, što je neophodno za mirni suživot različitih zajednica – rekao je u svom obraćanju predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Macron podsjeća da se u Srebrenici desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji, te da Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su likvidirani.

„Uz duboke emocije pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice i izražavam im iskreno saučešće. Uprkos zdravstvenoj krizi bilo je izuzetno bitno da se okupimo i odamo počast žrtvama. Još mnogo toga moramo uraditi da bi došlo do pomirenja i suživota na području BiH i regiji zapadnog Balkana koji je još uvijek obilježen konfliktima iz devedesetih godina. Nema prostora za negiranje historije, revizionizam ili veličanje ratnih zločinaca“, kazao je Macron.

Dodaje da je evropski projekt izgrađen na temeljnim vrijednostima kao što su mir, pravda, pomirenje, sloboda i demokratija. Navodi da BiH i zapadni Balkan moraju imati mogućnost da traže pravdu i da postignu pomirenje.

„Nadam se da povjerenje Francuske, Njemačke i izgradnja zajedničke budućnosti mogu služiti kao inspiracija. Dijelimo zajedničku, evropsku budućnost. Zato želim naglasiti da je Francuska uz vas kao što je uvijek bila, na putu izgradnje budućnosti mira, prosperiteta u ujedinjenoj Evropi“, zaključio je predsjednik Francuske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare