Svečanost u Sarajevu

Marinko Čavara prisustvovao obilježavanju Dana državnosti i Dana Oružanih snaga R. Hrvatske

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara prisustvovao je danas u Sarajevu svečanosti kojom je obilježen Dan državnosti i Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Visokim zvanicama i gostima obratio se ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić, koji je poručio da je prioritet Republike Hrvatske jačanje sigurnosti, stabilnosti i razvoja dijela Evrope u kojem se nalazimo.

Prema riječima ambasadora Sabolića, njegova država u potpunosti je predana unapređenju političke i privredne saradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Naglašavajući kako se Hrvatska, kao članica Evropske unije (EU) i NATO-a, nalazi u izazovnoj, ali i motivirajućoj poziciji, ambasador Sabolić istaknuo je snažno zalaganje zvaničnog Zagreba za nastavak politike proširenja EU i Sjevernoatlantskog saveza.

S tim u vezi, ambasador Hrvatske u BiH dodao je kako se predanost Hrvatske tim ciljevima jasno vidi kroz pomoć i poticaje susjednim zemljama koje su također krenule putem evroatlantskih reformi, posebno Bosni i Hercegovini, kao jedinstvenoj, suverenoj i teritorijalno cjelovitoj državi, sa tri konstitutivna naroda koji, kako je naglasio, moraju biti institucionalno zastupljeni u svakom pogledu.

Ambasador Sabolić podsjetio je i na činjenicu da se ove godine slavi i 30. godišnjica otvaranja Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, te naveo da, slaveći važne godišnjice u odnosima dvije susjedske i prijateljske zemlje, treba s optimizmom gledati prema zajedničkoj budućnosti, vođeni zajedničkom europskom vizijom mira, suradnje i razvoja.

Tokom svečanosti upućena je i poruka kako Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina teže boljoj budućnosti u zajedničkoj evropskoj i evroatlantskoj porodici naroda koja jamči sigurnu budućnost i stabilan razvoj, saopćeno je iz Ureda zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.