Vijesti

Maturalni dan okupio najbolje učenike medresa i gimnazija Islamske zajednice

Uprava Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovine za nauku i obrazovanje organizirala je danas u Sarajevu “Maturalni dan” za učenike generacije i odlične učenike osam medresa i dvije gimnazije Islamske zajednice.

Učenicima je priznanja uručio zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković te uz čestitke naglasio da su lijep odgoj i obrazovanje, koji su učenici postigli, najljepši ukras ovoga svijeta.

“S tim ukrasom, tim kapitalom, IZ je mnogo bogatija, ali i cijela društvena zajednica. Dragi roditelji ove odlične djece, hvala vam na ovoj ljepoti, na ovim draguljima koje ste dali IZ i zemlji Bosni; narodu bosanskom. Dragi profesori i vaspitači, proizveli ste čitavu generaciju izvanrednih ljudi. Učinili ste nešto doista veličanstveno. Odgojiti čovjeka, razviti njegovu svijest i pružiti mu kvalitetno i korisno znanje spada u sam vrh dobročinstva”, kazao je Ljevaković.

Učenike je podsjetio da je svako znanje koje koristi ljudima i životu na ovom svijetu u biti islamsko znanje te da ga muslimani trebaju posjedovati.

“Prema tome, šta god da upišete, svojim učenjem i proširivanjem vidika ćete se približavati Bogu, sebe usavršavati i ići prema vrhuncima. Važno je da imate dobru i iskrenu namjeru i da čitavog života budete u funkciji dobra; da ostanete vjerni putu kojim ste do sada išli i da postupate po znanju koje ste stekli i koje ćete steći”, naglasio je ef. Ljevaković.

Direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ Dževad Hodžić je kazao da je ovo najradosniji dan ne samo za maturante i maturantice, njihove porodice, nego i za Islamsku zajednicu i cjelinu, za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.

“Vaši rezultati zapravo su najznačajnije čime se i mi u Islamskoj zajednici ponosimo. Ova sala je danas prepuna mladosti, pameti, ljepote, svečanosti. Ovo je najbolji osnov, u Islamskoj zajednici, Bošnjacima i Bosni i Hercegovini za našu budućnost”, Hodžićeve su riječi.

Poruku učenika generacije je uputio Mustafa Sinanović iz Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu naglasivši da su medrese obrazovne ustanove koje “imperativ dobra stavljaju ispred svakog drugog izvodeći generacije moralnih vertikala, stubova za formiranje zdrave i progresivne zajednice”.

“Oči koje smo imali prije četiri godine su iste, ali su projektovale nešto sasvim drukčije u odnosu na ono što njima vidimo danas jer medresa je naša staza uspona od gnijezda do zvijezda, sredstvo pomoću kojeg smo pronašli sebe, izgradili svoj identitet i što je najbitnije, postali dobri ljudi”, poručio je Sinanović.

Ovu školsku godinu je u medresama i gimnazijama Islamske zajednice završilo 3.142 učenika od kojih su 713 maturanti, prenosi MINA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare