teška situacija

Mediji u krizi: Kurier otpušta 40 radnika

Što se tiče sadržaja, medijska kuća Kurier će se u budućnosti fokusirati na svoju osnovnu djelatnost

Teška ekonomska situacija u medijskoj industriji ogleda se u procesu restrukturiranja uključujući paket štednje u Kurier Medienhausu.

U utorak je do 40 od ​​175 radnika redakcije bilo registrovano u sistemu ranog upozorenja AMS za otkaz. Medijska kompanija je u srijedu najavila i promjenu u vrhu uredničkog tima: Martin Gebhart će zamijeniti Martinu Salomon na mjestu glavnog urednika 1. marta. Salomon će biti urednica.

Što se tiče sadržaja, medijska kuća Kurier će se u budućnosti fokusirati na svoju osnovnu djelatnost. Ove godine, naprimjer, dodjela nagrada Romy održat će se kao čisto TV događaj bez gala svečanosti. Od 2025. Romy Gala će se ponovo vrednovati i nastaviti u drugačijem obliku.

Tešku finansijsku situaciju sa padom prihoda od prodaje štampanih izdanja i padom pretplate sumirao je Kurier, koji se podmiruje povećanjem troškova sirovina, energije i plata. Istovremeno, novac za oglašavanje sve više teče na velike međunarodne platforme. Program smanjenja troškova utiče na cijelu medijsku kompaniju Kurier, a otpuštanja posebno utiču na uređivački tim, odgovorio je generalni direktor Kuriera Richard Grasl na pitanje APA.